Uniunea Europeană are în plan să investească nu mai puțin de 602 milioane de euro din Mecanismul pentru interconectarea Europei. Banii vor fi investiți în opt proiecte transfrontaliere de infrastructură energetică, pentru a atinge obiectivele stabilite în planul REPowerEU şi în Pactul verde european,. Anunțul a fost făcut astăzi, prin intermediul unui comunicat al Executivului comunitar, anunță Agerpres.
Potrivit anunțului făcut de autorităților de la nivel european, aceste fonduri vor finanţa proiecte în domenii precum energia electrică (dintre care unul privind reţelele electrice inteligente), reţelele de CO2, stocarea subterană a gazelor, precum şi pentru un terminal GNL offshore. Proiectele sunt împărţite între nouă state membre UE: România, Belgia, Croaţia, Franţa, Irlanda, Italia, Austria, Polonia şi Slovenia, precum şi şi Tunisia.
Ai mai putea citi: Compensarea prețului la energie pentru persoanele vulnerabile a fost aprobată de Guvern! Cum vor fi alocați banii
Investiţia se va efectua conform rezultatelor unei cereri de proiecte lansate la 18 mai, în paralel cu planul REPowerEU. Toate proiectele au fost dezbătute atât la nivelul fiecărei țări în parte, cât și la nivel european, punându-se accentul pe conexiunile transfrontaliere pentru o energie de calitate. Despre această investiție majoră a vorbit comisarul pentru energie, Kadri Simson.
„Îmbunătăţirea interconexiunilor transfrontaliere este o condiţie prealabilă pentru o tranziţie către o energie curată, deoarece acestea consolidează piaţa noastră comună a energiei şi facilitează integrarea energiei din surse regenerabile în reţea. Rezilienţa infrastructurii energetice este, de asemenea, esenţială pentru securitatea aprovizionării UE şi pentru îndeplinirea angajamentului nostru de a opri importurile de gaze din Rusia cât mai curând posibil”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson.