- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Uniunea Europeană pune lacăt pe cadouri! De ce s-a ajuns aici?

02 Aug, 23:10 • Bugiu ⁠Ana Maria
Uniunea Europeană a emis o nouă directivă, prin care interzice beneficierea de cadouri și gratuități. Dar de ce s-a impus această regulă?!
Uniunea Europeană pune lacăt pe cadouri! De ce s-a ajuns aici?

Uniunea Europeană a emis o nouă directivă, prin care interzice personalului din Comisia Europeană să accepte cadouri și gratuități, cum ar fi abonamente olimpice sau bilete la concerte, pentru a evita riscurile de conformitate și problemele etice, potrivit capital.ro.

Te-ar putea interesa și: Muncitori din afara UE pentru lucrările de termoficare în București. Ce salarii babane se oferă

foto: cadouri ue

UE interzice cadourile pentru personalul din Comisia Europeană

Acceptarea gratuităților ridică „probleme de conformitate cu comportamentul etic așteptat al membrilor și personalului sau pot crea riscuri de reputație pentru Comisie și pentru persoanele în cauză”, potrivit unui e-mail trimis personalului din Comisia Europeană.

Această măsură se aplică, în special, evenimentelor mari, cum sunt concursul Eurovision sau Jocurile Olimpice, unde biletele sunt greu de obținut pentru publicul larg.

UE acceptă ca membrii comisiei să primească cadouri cu o valoare mai mică de 150 de euro, dar sunt încurajați să le refuze. Excepțiile fac evenimente sportive la care personalul reprezintă Comisia sau unde biletele sunt oferite din curtoazie, acestea fiind cazuri speciale.

„Riscul reputațional al acceptării unui bilet este ridicat atunci când publicul larg are dificultăți în a obține bilete”, se arată în e-mailul intern.

UE sugerează ca personalul să refuzeorice cadou sau gratuitate, care ar putea veni în urma unui favor datorită funcției. Totuși, dacă  acceptarea cadoului este inevitabilă din motive diplomatice sau de altă natură, funcționarii trebuie să solicite permisiunea.

Nu doar în Uniunea Europeană au existat controverse legate de acceptarea gratuităților.

Recent, prim-ministrul britanic Keir Starmer a fost criticat pentru acceptarea de bilete la evenimente și alte gratuități în valoare de 76.000 de lire sterline de la donatori după alegerile generale din 2019. Acesta a adus argumente legate de securitate.

Te-ar putea interesa și: Românii sunt pe primul loc din UE la consumul de alcool, dar nu riscă atât de mult să facă ciroză. Cine conduce clasamentul la moartea din cauza băuturii