Fără nicio îndoială toată lumea știe faptul că cehii sunt printre cei mai mari iubitori de bere, însă cu inflaţia la cote maxime preţurile acestui produs se majorează cu peste cinci sau zece coroane la o jumătate de litru. Scumpirea are, totuși, mai puţin de-a face cu berea în sine, costurile de gestionare a afacerilor din domeniu fiind cele care fac ca acest lucru să fie de neevitat, relatează Czech Radio.
Chiar dacă cehii consumă în momentul de față mai puţină bere decât în trecut, Cehia înregistrează în continuare cel mai crescut grad de consum pe cap de locuitor din întreaga Europă. Întâlnirile din localuri tip pub sunt ca un ritual pentru mulţi cehi şi expaţi. Din păcate, cu inflaţia în creştere care duce la majorarea costurilor din pub-uri și nu numai, consumul de bere va scădea.
Jana Koubova este deținătoarea un pub din mijlocul Pragăi, numit Duende. Jana a deschis localul în anul 2000, în urmă cu 23 de ani, şi declară faptul că berea s-a scumpit foarte mult din momentul în care a deschis Duende până în prezent.
Spre deosebire de alte produse, scumpirea berii nu vine în mod special de la producători, mai spune Jana Koubova. Pub-urile majorează preţul cu cinci sau chiar zece coroane din cauza scumpirii energiei şi a gazelor naturale.
La sfârșitul anului 2022 se făceau predicții care indicau că preţul mediu al celei mai cunoscute băuturi va suferi majorări de peste 70 de coroane pentru jumătatea de litru în Cehia. Momentan, proprietara barului Duende a încercat să nu crească preţurile berii prea mult pentru a-şi putea ţine clienţii aproape și pentru a-i mulțumi pe aceștia. Jana crede că prețul berii nu va sta în calea cehilor de a duce tradiția consumului de bere mai departe.
Producătorii de bere din Regatul Unit își fac rezerve de malț pentru a nu fi nevoiți să scumpească produsul final. Undeva în estul regatului, Milton Brewery – depozitul lui Richard Naisby, este full cu paleți încărcați cu malț.
Acesta nu mai procedează ca în trecut, când dădea comenzi de malț în momentul în care avea nevoie, ci a comandat o cantitate mai mare pentru a avea rezerve. Cumpără mai mult, cu până la trei sau chiar patru luni în avans, încercând astfel să compenseze impactul creșterii prețurilor.
„Deşi berea este în mod istoric o categorie de produse de larg consum rezilientă, preţurile în creştere, dublate de inflaţia în general ridicată, ar putea avea un impact negative asupra consumului de bere în unele pieţe, în special în Europa“, a spus CEO-ul companiei Cees’t Hart – Carlsberg.
Anul 2023 va fi unul dur pentru consumatorii și iubitorii de bere. Și în Statele Unite ale Americii au început să crească prețurile. Berea a încheiat anul 2022 cu o creștere neobișnuită de 7%.
Te-ar mai putea interesa și: Cum să nu te îngropi în datorii și cum poți cumpăra bunuri fără a te împrumuta. Una dintre cele mai periculoase decizii financiare care ne afectează viața