Pentru a reuși să creeze un produs din carne care nu implică sacrificarea efectivă a niciunui animal, Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) va decis să dea undă verde companiei numite Upside Foods să preleveze celule de la găini vii. După ce acestea vor crește într-un mediu de laborator controlat, specialiștii ar putea crea carnea artificială informează The Guardian, citat de Antena3.
FDA a transmis că este pregătită să aprobe vânzarea altor tipuri de carne cultivată în laborator. La ora actuală se „poartă discuţii cu mai multe firme” pentru a face acelaşi lucru, inclusiv companii care doresc să crească fructe de mare din celulele vieţuitoarelor marine.
„Lumea se confruntă cu o revoluţie alimentară, iar administraţia americană pentru alimente şi medicamente se angajează să sprijine inovaţia în aprovizionarea cu alimente”, a declarat Robert Califf, comisarul FDA.
În situația în care Singapore este în prezent singura ţară în care produsele din carne cultivată în laborator sunt vândute în mod legal consumatorilor, aprobarea SUA ar putea deschide porţile unei noi pieţe alimentare.
„Vom vedea acest lucru ca fiind ziua în care sistemul alimentar a început cu adevărat să se schimbe”, a declarat pentru Washington Post Costa Yiannoulis, partenerul director al Synthesis Capital, un fond de capital de risc pentru tehnologia alimentară. „SUA este prima piaţă semnificativă care a aprobat acest lucru – este un lucru revoluţionar”.
Ai mai putea citi și: Uimitor. Cele mai căutate crochete din lume. Le comanzi acum și vor fi livrate peste 30 de ani
Upside Foods, care a fost cunoscută anterior sub numele de Memphis Meats, recoltează celule din ţesuturi animale şi apoi creşte carne comestibilă în bioreactoare. Compania a declarat că cea cultivată este identică cu carnea crescută în mod convenţional.
Mulți oameni se întreabă însă cât va mai dura până când această carne va apărea la raft. Ei bine, conform specialiștilor, va mai dura câteva luni până când carnea crescută în laborator va inunda supermarketurile americane.
La ora actuală, industria cărnii de laborator are ca obiectiv principal să se poziţioneze ca o alternativă ecologică într-o epocă în care există o îngrijorare tot mai mare cu privire la impactul producţiei de carne asupra climei.
Există peste 150 de companii de carne cultivată în laborator în întreaga lume, susţinute de investiţii de câteva miliarde de dolari, potrivit Good Food Institute.
Citește și: Seceta și scumpirile au scos fermierii în stradă! Protest cu tractoare la Satu Mare