Abia săptămâna viitoare ar urma să fie aprobat PNRR-ul Ungariei, la un an și jumătate după România. Până la 5,8 miliarde de euro ar urma să obțină maghiarii, prin PNRR, sub formă de granturi, pentru a face economia „mai ecologică și mai digitalizată”, dar în condițiile Bruxellesului.
Astfel, tot săptămâna viitoare, Comisia Europeană va recomanda guvernelor din UE suspendarea a 65% din transferurile de la bugetul UE către Ungaria sau 7,5 miliarde de euro până când o parte dintre condiții, legate în special de „independența justiției”, vor fi îndeplinite, scrie Reuters.
Decizia Comisiei de a reține 13,3 miliarde de euro în total din fondurile destinate Ungariei vine după mai multe luni de negocieri cu guvernul premierului de dreapta Viktor Orban. Oamenii Ursulei von der Leyen continuă să acuze Ungaria de „corupție la nivel înalt”. Astfel, Bruxellesul a cerut noi pachete de legi care se protejeze independența magistraților, a ONG-urilor și a mass-media. În plus, birocrații bruxellezi au cerut și măsuri pentru protejarea „drepturilor minorităților”, inclusiv a activiștilor „LGBT+”.
În repetate rânduri, oficialii de la Budapesta au acuzat birocrații de la Comisia Europeană de șantaj grosolan și ingerințe în politica internă a Ungariei.
PNRR-ul Ungariei și înghețarea celor 7,5 miliarde de euro destinate statului condus de Guvernul conservator Fidesz, din fondurile de coeziune ale UE sunt două procese juridice separate.
În schimb, există un set comun de condiții pe care maghiarii trebuie să le îndeplinească pentru a obține banii. Aprobarea PNRR-ului statului vecin României reprezintă o modalitate de a menține deschisă opțiunea plăților și, prin urmare, de a face presiuni asupra guvernului Orban pentru a îndeplini condițiile cerute, mai precizează sursa citată.
Astfel, dacă planul nu ar fi aprobat în 2022, 70% din granturile fondului de recuperare vor fi pierdute, în mod irevocabil.