- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ursula von der Leyen, pregătită să-i dea lovitura de graţie lui Putin: „Al nouălea pachet de sancţiuni al UE va deraia şi mai mult maşina de război a Rusiei”

16 Dec, 21:39 • Russo George
Uniunea Europeană a adoptat un al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei, potrivit anunţului făcut vineri, pe Twitter, de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen, pregătită să-i dea lovitura de graţie lui Putin: Al nouălea pachet de sancţiuni al UE va deraia şi mai mult maşina de război a Rusiei

Noul pachet de sanţiuni aprobate de Uniunea Europeană împotriva Kremlinului vizează companii ruseşti de apărare, bănci, media şi oficiali ai statului, într-un nou efort de „a deraia şi mai mult economia rusă şi maşina de război”, a scris Ursula von der Leyen.

UE a adăugat aproape 200 de alte persoane şi entităţi pe lista de persoane care fac obiectul îngheţării activelor. Sunt vizate forţele armate ruse, precum şi ofiţeri individuali şi societăţi industriale din domeniul apărării, membrii Dumei de Stat şi ai Consiliului Federaţiei, miniştri, autorităţi nelegitime proruse din teritoriile ocupate în Ucraina şi partide politice, printre altele.

Această listă cuprinde cifre-cheie referitoare la atacurile brutale şi deliberate cu rachete ale Rusiei împotriva civililor, la răpirea copiilor ucraineni şi transportarea lor în Rusia şi la furtul de produse agricole ucrainene.

Noi sancţiuni pe exporturile ruseşti

Au fost introduse noi restricţii la export privind tehnologiile avansate şi cu dublă utilizare sensibile care contribuie la consolidarea capacităţilor militare şi tehnologice ale Rusiei. Este vorba despre motoare de drone, echipamente de camuflaj, echipamente chimice/biologice suplimentare, agenţi pentru combaterea dezordinii publice şi componente electronice suplimentare ale sistemelor militare ruse găsite pe câmpul de luptă.

Mai mult, cele mai severe restricţii la export sunt extinse pentru a include alte 168 de entităţi ruse strâns legate de complexul militar-industrial rus, într-un efort de a le bloca accesul la tehnologii cu dublă utilizare şi avansate sensibile. Astfel, numărul total al entităţilor sancţionate a ajuns la 410. Această decizie a fost luată în strânsă colaborare cu partenerii noştri şi vizează utilizatori finali militari care îşi desfăşoară activitatea în diverse sectoare, cum ar fi aeronautica.

Noile interdicţii la export vor fi extinse pentru a include alte produse şi tehnologii industriale, cum ar fi dronele de jucărie/de agrement, dispozitive generatoare complexe, laptopuri şi componente informatice, circuite imprimate, sisteme de radionavigaţie, aparate de radiotelecomandă, motoare şi piese pentru motoarele de aeronave, aparate de fotografiat şi obiective.

O gamă şi mai largă de servicii pentru întreprinderi nu va mai putea fi furnizată Rusiei odată cu introducerea interdicţiilor privind cercetarea de piaţă şi serviciile de sondare a opiniei publice, serviciile de testare şi de analiză tehnică şi serviciile de publicitate.

Sancţiuni privind domeniul energetic

Pe lângă interdicţia deja existentă privind investiţiile în sectorul energetic din Rusia, vor fi, de asemenea, interzise noi investiţii ale UE în sectorul minier rus, cu excepţia anumitor materii prime.

Interdicţii suplimentare privind tranzacţiile pentru băncile ruse

Alte trei bănci ruse au fost sancţionate, fapt care include o interdicţie totală de tranzacţionare impusă Băncii de Dezvoltare Regională a Rusiei cu scopul de a paraliza şi mai mult maşina financiară a lui Putin.

Citeşte şi: Secretarul general al NATO spune că Putin nu are de gând să se oprească:”Nu trebuie să subestimăm Rusia. Ea se pregăteşte pentru un război lung”

Urmărește Daily Business pe Google News