- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Ursula von der Leyen vrea crearea unui tribunal pentru crimele de război! Prejudiciul adus Ucrainei este de 600 de miliarde de euro

01 Dec, 12:53 • Cornel Ghimeșan
Prejudiciul adus Ucrainei de la începutul războiului în februarie până în prezent s-ar ridica la 600 de miliarde de euro. În acest context, Comisia Europeană a propus crearea unui tribunal special care va judeca crimele de război ale Rusiei.
Ursula von der Leyen vrea crearea unui tribunal pentru crimele de război! Prejudiciul adus Ucrainei este de 600 de miliarde de euro

Prejudiciul suferit de Ucraina în războiul pe care îl duce din februarie este, potrivit şefei executivului european, Ursula von der Leyen, evaluat la 600 de miliarde de euro. Comisia Europeană a propus, miercuri, să lucreze la crearea unui tribunal special care să judece „crimele de război ruseşti” în Ucraina şi la soluţii de folosire a activelor ruseşti îngheţate în vederea reconstruirii acestei ţări, două angajamente care sunt anunţate totuşi a fi dificile, scrie AFP.

În acelaşi timp, pe terenul operaţiunilor militare, forţele ruse menţin presiunea pentru a încerca să controleze Bakhmut, oraş din estul teritoriului ucrainean în vecinătatea căruia luptele se dau încă din vară.

„Inamicul continuă să-şi concentreze principalele eforturi pe desfăşurarea acţiunilor ofensive în sectorul Bakhmut”, a spus statul major al armatei ucrainene.

Ruşii pretind capturarea a trei sate din apropierea acestui oraş care avea 70.000 de locuitori înainte de război şi care astăzi este în mare măsură distrus.

Această bătălie a căpătat o importanţă cu atât mai simbolică pentru Moscova în acest război cu cât cucerirea oraşului Bakhmut, cu sprijinul grupării paramilitare Wagner, ar veni după o serie de înfrângeri umilitoare, cu retragerile din Harkov (nord-est), în septembrie, şi din Herson (sud) în noiembrie.

Citește și: ONU lansează un apel pentru fonduri! 339 milioane de persoane din lume au nevoie de ajutor de urgent! Fondul ar trebui să fie de peste 51,5 miliarde de euro

Un angajat al Ambasadei Ucrainei la Madrid a fost, de asemenea, rănit uşor miercuri în urma exploziei unei scrisori-bombă, ceea ce a determinat Kievul să ordone o întărire a securităţii în toate reprezentanţele sale diplomatice.

„În timp ce continuăm să sprijinim Curtea Penală Internaţională (CPI, cu sediul la Haga), propunem înfiinţarea unui tribunal special, susţinut de ONU, care să investigheze şi să judece crimele de agresiune ale Rusiei” împotriva Ucrainei, a declarat preşedintele executiv al UE, Ursula von der Leyen.

Crimele de război ar putea fi judecate de un tribunal special creat de CE

O propunere care trebuie prezentată statelor membre pentru a fi discutată. Crearea unui astfel de tribunal a fost solicitată în mod repetat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi de ţările baltice.

„Este exact ceea ce ne propunem de mult timp”, a salutat şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andri Iermak.

CPI are jurisdicţie numai asupra crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii comise în Ucraina şi nu asupra „crimelor de agresiune” ale Rusiei, deoarece Moscova nu este semnatară a Tratatului de la Roma de înfiinţare a Curţii.

„Un tribunal ad-hoc cu jurisdicţie asupra crimelor de agresiune ar permite urmărirea penală a celor mai înalţi lideri ai Rusiei, care altfel s-ar bucura de imunitate”, a explicat comisia într-un document preliminar.

Dar pentru a înfiinţa o astfel de instanţă, va fi nevoie de un sprijin internaţional larg, recunoaşte aceasta.

Ursula von der Leyen vrea crearea unui tribunal pentru crimele de război! Prejudiciul adus Ucrainei este de 600 de miliarde de euro

De asemenea, europenii vor să discute cu partenerii lor, în special din cadrul G7, despre dorinţa lor de a determina Moscova să plătească pentru distrugerile din Ucraina.

„Împreună cu partenerii noştri, ne vom asigura că Rusia plăteşte pentru devastările pe care le-a provocat, folosind fondurile îngheţate ale oligarhilor şi activele băncii sale centrale”, a spus Ursula von der Leyen.

Statele membre ale UE au îngheţat deja 19 miliarde de euro în active aparţinând oligarhilor ruşi şi aproximativ 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale a Rusiei sunt îngheţate în UE şi alte ţări G7.

În ceea ce priveşte activele publice, Comisia propune crearea „unei structuri care să gestioneze aceste fonduri şi să le investească”. Veniturile astfel generate ar putea fi utilizate direct pentru reconstrucţia Ucrainei.

Odată ce sancţiunile sunt ridicate, aceste active ale băncii centrale ar trebui returnate, dar ele ar putea „să fie legate de un acord de pace pentru a compensa Ucraina pentru daunele suferite”.

În ceea ce priveşte bunurile oligarhilor care au fost îngheţate, confiscarea acestora ar fi posibilă doar în legătură cu o infracţiune. UE se află în proces de armonizare a legilor statelor sale membre pentru a pedepsi uniform eludarea sancţiunilor, care ar putea servi drept bază pentru o astfel de măsură.

Peste 20.000 de civili şi peste 100.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei în februarie, a declarat şeful executivului european.

Prejudiciul suferit de Ucraina este, potrivit acesteia, evaluat la 600 de miliarde de euro.

Situaţia rămâne foarte dificilă în multe regiuni în legătură cu tăierile de curent, inclusiv în capitala Kiev, a afirmat, la rândul său, miercuri, preşedintele Zelenski, potrivit căruia şase milioane dintre compatrioţii săi sunt încă fără electricitate în urma unei serii de atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice.

În aceeaşi zi, el a criticat o propunere controversată de plan de pace făcută de miliardarul american Elon Musk pentru a pune capăt ofensivei ruse din Ucraina, invitându-l să-i viziteze ţara.

Alte articole:Elon Musk a promis! Șase luni ne mai despart de implanturi conectate în creierul uman. Neuralink dezvoltă această tehnologie!

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...