Vești bune pentru pacienții din România și restul Uniunii Europene, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat în luna martie autorizarea a 12 noi medicamente pentru piața comunitară, după cum arată informațiile de pe site-ul instituției, citate de News.ro.
După cum explică experții din domeniul medicamentelor, acesta este cel mai mare număr de opinii pozitive emise de experţii agenţiei într-o singură şedinţă, din iulie 2023.
Agenţia Europeană a Medicamentului este instituţia Uniunii Europene care se ocupă de evaluarea medicamentelor pentru care companiile farmaceutice din statele UE sau din restul lumii solicită autorizaţii de punere pe piaţă. De asemenea, agenția are rolul de a monitoriza de-a lungul timpului efectele acestor medicamente și să ofere informații despre acestea instituțiilor naționale și medicilor.
În ultima şedinţă a agenției, din 18-21 martie, experţii au recomandat aprobarea a 12 medicamente, din care 3 biosimilare şi 3 generice, pentru punere pe piaţa Uniunii Europene şi extinderea indicaţiei terapeutice pentru alte 6 tratamente. Decizia de autorizare de punere pe piaţă aparţine Comisiei Europene, care urmează de obicei recomandările experţilor EMA.
După ultima ședință a EMA au fost aprobate următoarele medicamente:
Te-ar putea interesa și: Vârstnicii cu pensii sub 1.800 de lei beneficiază de medicamente compensate cu 90%. Noutăți aduse de ghidul CNAS
Deși decizia de a pune pe piața românească aceste medicamente ține de decizia producătorilor și o serie de factori obiectivi, trebuie precizat faptul că, după cum a arătat o investigație Politico, țara noastră este cu mult în urmă la acest capitol. Mai exact, un medic din România trebuie să aștepte în medie doi ani pentru a putea prescrie același medicament de ultimă generație ca și un coleg Germania.
Pentru cei afectați de boli grave, precum cancerul, această discrepanță poate fi vitală, fiind adesea diferența dintre viață și moarte.
„Pacienții din statele occidentale și din statele membre mai mari au acces la 90% din medicamentele nou aprobate. În statele membre estice și mai mici, acest procent este de până la 10%”, a subliniat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides într-un discurs din aprilie. „Această situație este cu adevărat inacceptabilă”, a adăugat ea.
Înaltul oficial european a prezentat propunerea Comisiei pentru reformarea pieței farmaceutice europene, având ca obiectiv principal soluționarea problemei accesului inegal la medicamente.
Propunerea vizează sancționarea companiilor care nu își lansează produsele pe toate cele 27 de piețe ale UE în decurs de doi ani. Companiile care nu se conformează risca să fie supuse concurenței mai devreme din partea rivalilor. Este un instrument drastic pentru o problemă considerată complicată de către experți. Cu toate acestea, eficacitatea sa rămâne neclară și este subiectul unor dezbateri continue.