Austria a anunțat oficial că nu se mai opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, marcând un pas istoric pentru cele două state est-europene, după ani de așteptare și negocieri intense. Decizia vine cu doar câteva zile înaintea reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene, programată să aibă loc pe 12 și 13 decembrie la Bruxelles, potrivit Antena 3 CNN.
Anunțul a fost făcut de ministrul de interne austriac, Gerhard Karner. El a spus că, după aderarea „Schengen aerian” este deschis din luna martie, iar „Schengen terestru” este acum deschis pentru România și Bulgaria.
„Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE.
După ‘Schengen aerian’, ‘Schengen terestru’ este acum deschis României şi Bulgariei. Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc”, a spus Gerhard Karner.
Te-ar mai putea interesa și: Undă verde la Schengen pentru România. Austria a anunțat oficial că nu se mai opune aderării
foto: schengen
Karner a evidențiat că măsurile cerute de Austria pentru combaterea migrației ilegale au avut rezultate vizibile. Numărul migranților interceptați la granițele Austriei a scăzut, de la 70.000 de cazuri înregistrate anul trecut până în octombrie, la doar 4.000 în aceeași perioadă a acestui an. El a afirmat că această scădere nu ar fi fost posibilă fără veto-ul anterior al Austriei, care a forțat o abordare mai fermă asupra migrației.
„Nu ne vom folosi dreptul de veto”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Viena.Austria, refractară în 2022, când şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca extinderea, a acceptat în cele din urmă o aderare parţială a Bulgariei şi României în martie, limitată la aeroporturi şi la porturi maritime.
Austria a blocat extinderea Schengen în 2022, dar a permis în martie 2023 o aderare parțială a României și Bulgariei, limitată la aeroporturi și porturi maritime. Conform unui acord recent negociat sub președinția Ungariei a Consiliului Uniunii Europene, aderarea completă va include controale temporare la frontiere pentru o perioadă inițială de șase luni, pentru a preveni schimbările bruște în rutele de migrație.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a confirmat că votul final al miniștrilor de interne ai UE pentru aderarea completă a României și Bulgariei va avea loc pe 12 decembrie.
Te-ar mai putea interesa și: Călin Georgescu, interviul momentului înainte de turul doi: „Vreau să pun România pe harta Europei și a lumii. Nu discutăm de ieșirea României din UE și NATO, doar de intrarea în Schengen”