Într-o declarație comună adoptată miercuri de către premierii Nicolae Ciucă şi Pedro Sanchez, România şi Spania sunt de acord să înfiinţeze un grup de lucru în vederea analizării soluţiilor privind acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania, potrivit Agerpres.
Cu prilejul primei şedinţe comune a Guvernelor de la Bucureşti şi Madrid, care a avut loc la Castellon de la Plana, cele două țări și-au reconfirmat prietenia în spaţiul euroatlantic, dar şi pe scena internaţională.
„Prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Regatului Spaniei reprezintă o oportunitate pentru ca cele două ţări să celebreze legăturile lor istorice şi culturale. Acestea sunt susţinute de contribuţia comunităţii dinamice şi de mari dimensiuni a românilor din Spania, care a contribuit timp de decenii la coeziunea socială şi la dezvoltarea economică a societăţii spaniole, în timp ce şi-a păstrat propria identitate. Ne exprimăm convingerea fermă că nivelul excelent al relaţiei bilaterale dintre România şi Spania poate reprezenta un catalizator pentru continuarea asigurării unor condiţii favorabile pentru comunitatea română din Spania şi pentru comunitatea spaniolă din România, astfel încât acestea să prospere şi să contribuie mai departe la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Prin urmare, cele două ţări sunt de acord să înfiinţeze un grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania”, se arată în declaraţia comună.
Mai mult, România şi Spania s-au declarat încântate relaţia lor economică, care s-a intensificat considerabil după aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007.
„Acestea încurajează dezvoltarea acestei relaţii, în special în sectoare cheie pentru ambele ţări, cum ar fi energia din surse regenerabile, infrastructura de transport, industria auto, alte industrii prelucrătoare, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, cercetare şi dezvoltare, agricultură, digitalizare şi turism. Pentru a asigura continuarea avansării acesteia, recunoaştem importanţa dezvoltării unui cadru de reglementare stabil şi pregătit pentru viitor”, au transmis cei doi prim-miniştri.
De asemenea, cele două state intenţionează să își consolideze dialogul politic şi cooperarea prin intermediul consultărilor periodice la diverse niveluri cu privire la probleme de interes comun din domeniul afacerilor externe.
„Ambele guverne vor face schimb de opinii, vor împărtăşi experienţe şi vor identifica eventualele programe de colaborare pentru a sprijini parcursul României în obţinerea calităţii de membru OCDE”, se arată în document.