Pentru zahărul alb prețul mediu în zona din care face parte România, a depășit pragul psihologic de 900 de euro tona. Dacă privim comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, costul s-a dublat. Comisia Europeană a declarat că estimează că din punct de vedere al producției, în anul de marketing 2023/2024 vor fi produse aproximativ 69.800 de tone de zahăr. Acest lucru înseamnă că producția ar scădea dramatic, la aproape jumate din producția din anul 2021, care s-a ridicat din 110.000 de tone, conform datelor publicate de Ministerului Agriculturii.
În regiunea 3 a Europei, din care fac parte România, Bulgaria, Estonia, Italia, Ungaria și Portugalia, costul acestuia alb a ajuns la 903 euro tona. Vorbim despre un record al ultimilor șase ani, conform datelor publicate de Comisia Europeană. Prețul din această regiune este cu mult mai mare decât în celelalte regiuni. De exemplu, în regiunea 1 costă 809 euro tona, în regiunea 2 prețul este de 800 de euro. Mai mult de atât, acesta este cu 99% peste media atinsă în 2021. Și între lunile anului 2023 există diferențe semnificative ale prețului, de exemplu, față de aprilie prețul este cu 1,2% mai mare, iar față de ianuarie 2023 cu 3,4.
Dacă facem o medie a Uniunii Europene, tona de zahăr alb se ridica la valoarea de 814 euro pe tonă în luna mai, adică cu 362 de euro mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește prețul pe piețele internaționale, la Bursa de la Londra prețul era în data de 23 iunie de 657 dolari tona, în timp ce la New York era de 533 euro tona.
Prețul este, în mod evident, influențat la nivelul regiunii și de hotărârea Ucrainei de a interzice exporturile în perioada 5 iunie- 15 septembrie, iar România este una dintre cele mai afectate țări, dacă nu cea mai afectată. Chiar și așa, estimările cu privire la producția de anul acesta sunt optimiste, urmând ca EUropa să producă aproximativ 15,5 tone de zahăr în anul comercial 2023/2024.
Scenariul nu este la fel de optimist în ceea ce privește situația României. Cu toate că urmează să fie reluată producția la nivel local, prin procesarea sfeclei, la fabrica de la Luduș, estimările sunt negative.
Din datele Comisiei, în anul de marketing 2023/2024, producția locală de zahăr ar atinge 69.844 de tone de pe o suprafață cultivată cu sfeclă de zahăr cu 43,5% mai mare față de anul trecut, respectivde 12,2 mii de hectare. Spre comparație, în anul comercial 2017/2018 România avea 27,6 mii hectare cultivate cu sfeclă de zahăr. Pentru campania 2021, MADR estima o producție de peste 110.000 tone de zahăr, iar în 2020 producția de zahăr a fost de aproximativ 160.100 de tone, din care: În perioada octombrie 2022- mai 2023, România a cumpărat din țara vecină peste 100.000 de tone de zahăr, ceea ce reprezintă 31,6% din totalul importurilor UE.