- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

VIDEO Norvegia a descoperit cel mai mare zăcământ de metale rare din Europa: 8,8 milioane de tone de oxizi de pământuri rare

14 Jun, 18:32 • Dobran Viorel
Norvegia a descoperit cel mai mare zăcământ de metale rare din Europa. Momentan, China controlează aproximativ 70% din extracția globală de minereu de pământuri rare și aproximativ 90% din prelucrarea acestora.
VIDEO Norvegia a descoperit cel mai mare zăcământ de metale rare din Europa: 8,8 milioane de tone de oxizi de pământuri rare

Norvegia devine una dintre motoarele economice ale lumii. Europa depinde de exporturile de gaze din Norvegia, iar ţara nordică va deveni o bornă importantă şi în ceea ce priveşte metalele rare.

Firma minieră Rare Earths Norway spune că a descoperit cel mai mare zăcământ dovedit din Europa de elemente foarte apreciate de pământuri rare, reflectând poate un moment de cotitură atât pentru ţara nordică, dar şi pentru regiune.

Unul dintre puţinele zăcăminte care nu sunt deţinute sau controlate de China, descoperirea celui mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa continentală este considerată un impuls binevenit în încercarea Europei de a rupe dominaţia Chinei în materie de pământuri rare, transmite CNBC.

Cererea de pământuri rare şi minerale critice este aşteptată să crească exponenţial în următorii ani, pe măsură ce tranziţia către energie curată se accelerează.

Atenționare de la MAE pentru românii care vizitează Norvegia. Ce trebuie să știe înainte de a pleca la drum

Rare Earths Norway a declarat, pe 6 iunie, că Fen Carbonatite Complex din sud-estul ţării se mândreşte cu 8,8 milioane de tone de oxizi de pământuri rare (TREO), cu o perspectivă rezonabilă de extracţie economică.

În cadrul TREO, care sunt considerate vitale pentru tranziţia globală de la combustibilii fosili, compania spune că există aproximativ 1,5 milioane de tone de pământuri rare legate de magneţi, care pot fi folosite în vehicule electrice şi turbine eoliene.

Descoperirea eclipsează un depozit masiv de pământuri rare găsit anul trecut în Suedia vecină.

Alf Reistad, CEO al Rare Earths Norway, a declarat pentru CNBC că descoperirea de la Fen reprezintă ”o mare piatră de hotar” pentru companie.

Este important să menţionăm că astăzi nu există absolut nicio extracţie de elemente de pământuri rare în Europa”, a spus Reistad prin videoconferinţă.

Unul dintre obiectivele Legii materiilor prime critice este de a extrage cel puţin 10% din cererea anuală de pământuri rare a Uniunii Europene până în 2030, iar Rare Earths Norway spune că speră să contribuie la acest obiectiv.

Rare Earths Norway a spus că zăcământul de pământuri rare din Telemark, situat la aproximativ 210 de kilometri sud-vest de Oslo, ar putea sublinia poziţia Norvegiei ca parte integrantă a lanţului valoric al pământurilor rare şi al materiilor prime critice din Europa.

Pământurile rare, ”mai importante” decât petrolul şi gazele

Cele mai multe elemente de pământuri rare sunt situate în China, a doua mare economie din lume, unde se estimează că se face 70% din extracţia globală de minereu de pământuri rare şi 90% din prelucrarea minereului de pământuri rare.

China a fost cel mai mare partener al UE pentru importurile de elemente de pământuri rare în 2022, reprezentând 40% din totalul importurilor în funcţie de greutate.

Vacanță în Norvegia 2024. Fiordurile norvegiene, considerate cea mai mare atracție turistică a lumii

Privind în perspectivă, Rare Earths Norway a spus că lucrările de explorare la complex vor continua, cu foraje suplimentare care sunt programate pentru luna viitoare.

Întrebat dacă el crede că resursele descoperite ar putea fi considerate de mai multă valoare decât livrările de petrol şi gaze ale Norvegiei, Reistad a răspuns: ”Nu au mai multă valoare, dar preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că litiul şi elementele de pământuri rare vor în curând va fi mai importante decât petrolul şi gazul.

Wikipedia: Ce sunt Pământurile rare

Metalele denumite pământuri rare reprezintă un grup de 17 elemente extrem de importante, socotite critice, pentru asamblarea a aproximativ un sfert din tehnologia actuală – de la telefoane mobile, com­po­nente de calculator și motoare electrice până la tehnologii precum bateriile electrice, armamentul sofisticat și tur­binele eoliene. În anul 2010, China producea aproximativ 97% din pământurile rare consumate în întreaga lume.

  • Scandiu
    Ytriu
    Lantan
    Ceriu
    Praseodim
    Neodim
    Promețiu
    Samariu
    Europiu
    Gadoliniu
    Terbiu
    Disprosiu
    Holmiu
    Erbiu
    Tuliu
    Yterbiu
    Lutețiu

 

Producția de pământuri rare în perioada 1950-2000
Rezervele totale de astfel de minerale la nivel mondial sunt estimate la circa 99 de milioane de tone, dintre care circa 36 de milioane de tone sunt în China, 19 milioane de tone în Rusia și țările vecine și 13 milioane de tone în SUA. Minele exploatate sunt însă extrem de puține, iar producția anuală era în 2009 de circa 124.000 de tone, din care 120.000 de tone provin din China. Cantități mai mici produc India, Brazilia și Malaezia.În anul 2000, producția totală era de 40.000 de tone, iar în 2010 aceasta a ajuns la 200.000 de tone.

 

Metale rare în subsolul României. Unde se găsesc materii prime care au devenit esențiale după invazia Rusiei în Ucraina

O analiză realizată de Ministerul Economiei, denumită „Strategia României pentru Resurse Minerale Neenergetice – Orizont 2035” arată că există indicii privind prezența unor resurse de materii prime critice pe teritoriul țării.

În general, aceste resurse de materii prime se regăsesc în fostele zone miniere închise în ultimii 30 de ani. Aceste resurse nu pot fi, însă, exploatate din cauza investițiilor foarte mari necesare pentru redeschiderea minelor, dar și imposibilitatea prelucrării în țară.

România nu este capabilă, în prezent, să prelucreze în țară nici măcar concentratul de cupru exploatat din cariera Roșia Poieni din Munții Apuseni. De mai mulți ani, materia primă din care se obține cupru este vândută în China.

Totuși, reprezentanții Ministerului Economiei consideră că este benefică realizarea unei baze de date cu metalele rare care există în România și zonele unde ar putea fi exploatate. Toate acestea, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina și a embargoului impus de Uniunea Europeană pe resursele care erau importate din Rusia.

Realizarea unei evaluări a bazei naționale de materii prime critice are o importanță cu totul deosebită, întrucât o astfel de evaluare răspunde necesității de a identifica și exploata resurse de materii prime extrem de valoroase și indispensabile economiei U.E. și care altfel, ar trebui procurate din alte surse”, se arată în strategie.

Resurse de materii prime rare în România FOTO Strategie Ministerul Economiei

Metale rare se găsesc şi în România, nu doar în Germania

Una dintre zonele unde se găsesc astfel de metale rare este cea a Munților Apuseni. Astfel, la Baia de Arieș (Alba) ar exista bismut într-o cantitate de 2.000 de grame pe tonă. Acesta se găsește sub formă de sulfuri sau sulfosăruri dar și ca oxid sau bismut activ. Tot bismut ar mai putea fi exploatat la Baia Sprie, Brusturi, Nistru, Rodna, Băiuț și Valea Blaznei.

Bismutul este un metal moale, sfărâmicios, alb-cenuşiu cu reflexe roșiatice, utilizat în industrie la obţinerea aliajelor cu temperatura de topire joasă, în industria. Sărurile sunt folosite în medicină și cosmetică. De asemenea, aliajele de bismut au câștigat popularitate ca înlocuitori ai plumbului.
De asemenea, germaniu se găsește în toate cele trei zone miniere din Apuseni: Baia de Arieș – 12 grame/tonă, Zlatna – 33 grame/tonă, Bucium – 12 grame/tonă, Barza – 13 grame pe tonă și Roșia Montană – 16 grame/tonă. Germaniul metalic este utilizat ca și semiconductor în tranzistori, precum și alte dispozitive electronice. Utilizările curente ale germaniului includ încorporarea sa în sistemele de fibră optică și celule solare. Compușii germanici sunt de asemenea utilizați drept catalizatori, precum și materiale pentru nanofire.

În alte zone ale țării se găsește Staniu (Tarnița, Bocșa, Valea Morii – Barza și Nistru), Beriliu (Teregova – Caraș-Severin), Litiu (Munții Lotrului), Vanadiu (Munții Pădurea Craiului), Cobalt (Bălan, Fundu Moldovei, Bocșa, Moldova Nouă), Galiu (Bălan, Rodna, Săcărâmb), Magneziu (Budureasa – Bihor) și „pământuri rare” (Glogoca, Grădiștea de Munte, Ogaba, Clejnești etc).

Aceste metale rare sunt utilizate în diferite industrii cum ar fi cele aerospațiale, aeronautică, electronică, echipamente medicale, baterii solare, în tehnologia semiconductorilor, a automaticii și electronicii, industria siderurgică și metalurgică, în industria aliajelor, a materialelor refractare și a polimerilor. Principalii beneficiari sunt marile companii occidentale care activează în domeniile menționate.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care credeam că suntem invincibili
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care ...
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar 50-60 de milioane!
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar ...
Cataloage electronice. Antreprenorul ieșean care câștigă milioane din inovații digitale pentru educație
Cataloage electronice. Antreprenorul ieșean care câștigă milioane din inovații digitale pentru educație
Revolut își extinde serviciile. Bancomate proprii, credite ipotecare și un asistent AI
Revolut își extinde serviciile. Bancomate proprii, credite ipotecare și un asistent AI
Alegeri prezidențiale 2024. Votul românilor din Diaspora
Alegeri prezidențiale 2024. Votul românilor din Diaspora
Românii din Diaspora votează! Rareș Bogdan: „Mă aștept să sărim de 500.000 de oameni”
Românii din Diaspora votează! Rareș Bogdan: „Mă aștept să sărim de 500.000 de oameni”
1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Hipermarketul care promite românilor că nu vor mai sta la coadă
1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Hipermarketul care promite românilor că nu vor mai sta la coadă
Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Banii de pensie pentru decembrie. Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Banii de pensie pentru decembrie. Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante ...
Cel mai înalt și mai frumos drum din România va fi modernizat. Anunț de la CNAIR pentru turiștii fascinați de Transalpina
Cel mai înalt și mai frumos drum din România va fi modernizat. Anunț de la CNAIR pentru turiștii ...
55.000 de euro pentru români. Încep înscrierile!
55.000 de euro pentru români. Încep înscrierile!