Viktor Orban a avut o nouă declarație scandaloasă în fața națiunii, afirmând că Uniunea Europeană va avea același sfârșit ca și Uniunea Sovietică. Deși situația geo-politică și economică la nivelul întregului pământ este una dezastruoasă, având în vedere războiul ruso-ucrainian, sancțiunile impuse Rusiei și crizele generate de acestea, Orban spune că Ungaria va rămâne puternică și unită. Cu toate acestea, chiar în timp ce premierul se adresa națiunii, mii de maghiari au ieșit în stradă și au protestat.
Citește și: Mii de oameni se revoltă în Ungaria: ”Orban dispari!”
„Războiul la ușa noastră, criza financiară și încetinirea economică în Uniunea Europeană, invazia migranților în sud, războiul din est și criza economică din vest – toate acestea sunt confruntările multiple cu care țara noastră are de-a face. Să nu ne facem griji pentru cei care trag în Ungaria ascunși în umbră, undeva din turnurile de veghe ale Bruxelles-ului. Vor sfârși acolo unde au ajuns și predecesorii lor”, a afirmat premierul Ungariei.
Premierul Ungariei continuă să critice sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus Rusiei, chiar dacă și el, la rândul său, le-a votat alături de celelalte state membre. De la începutul războiului din Ucraina, Orban a încercat să nu deterioreze bunele relații pe care le are cu Kremlinul pentru furnizarea de gaz și petrol.
În timp ce Viktor Orban făcea aceste declarații cu ocazia unui eveniment care marca răscoala împotriva URSS-ului din anul 1956, mai mulți maghiari s-au adunat pe străzile din Budapesta și cer demisia guvernului pentru că nu mai fac față scumpirilor și a inflației care a depășit 20 de procente.
Orban, se află într-o veche dispută cu Uniunea Eurpeană, deoarce unele dintre politicile sale sunt văzute la Bruxelles ca fiind antidemocratice. Acesta a cerut încetarea luptelor pentru a pune capăt războiului şi a spus că sancţiunile împotriva Rusiei au dat o lovitură economiei Europei.
În acest context, în septembrie, Comisia Europeană a cerut Consiliului Uniunii Europene să blocheze fonduri de 7,5 miliarde de euro destinate Ungariei, pe fondul disputelor cu Guvernul Viktor Orban privind independenţa justiţiei şi aplicarea unor directive comunitare. Pe de altă parte, premierul ungar acuza Comisia Europeană că blochează fondurile destinate Ungariei pentru planul de relansare post-COVID din cauza dezacordurilor dintre cele două părţi cu privire la drepturile persoanelor LGBT+.
„Fondurile sunt împrumuturi pe care Bruxellesul nu doreşte să ni le acorde din cauza dezbaterii privind politica noastră faţă de LGBT+”, clara prim-ministrul suveranist, într-un interviu la un post de radio local.
Parlamentul ungar a adoptat în iunie amendamente legislative care interzic „promovarea şi reprezentarea homosexualităţii” în rândul celor sub 18 ani. Acest text, prezentat de Viktor Orban drept un instrument de protejare a copiilor, a provocat tensiuni puternice cu Bruxellesul, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, calificându-l drept „ruşinos”. Cu toate acestea, Uniunea Europeană reiterează ideea că decizia de a bloca fondurile PNRR nu are legătură cu acest aspect, ci cu lupta insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa de independenţă a sistemului judiciar.
În încercarea de a dilua tensiunile Parlamentul Ungariei a aprobat primele măsuri anticorupție, fiind presați de amenințările Uniunii Europene. Parlamentul de la Budapesta a aprobat, nu mai puțin de, 17 măsuri menite să lupte cu corupția din țară. Una dintre cele mai importante măsuri se referă la crearea unei „autorități independente” care să urmărească gestionarea fondurilor comunitare primite.O altă măsură adoptată de Budapesta se referă la intensificarea transparenței procedurilor legislative, iar cetăţenii se vor putea adresa direct instanţelor judiciare dacă vor considera că procurorii au refuzat arbitrar o investigaţie privind acte de corupţie.