Viktor Orban curăță armata maghiară de generalii și ofițerii pro-NATO. În ultimele zile, foarte mulți generali și ofițeri militari superiori maghiari fost forțați să se pensioneze anticipat, Telex.hu.
Asta după ce Guvernul condus de Viktor Orban a emis un decret care îi permite Ministerului Apărării din Ungaria, condus de Kristóf Szalay-Bobrovniczky, să înceteze unilateral serviciul militarilor care au împlinit vârsta de 45 de ani și au cel puțin 25 de ani de vechime în domeniu, cu un preaviz de două luni.
Presa maghiară susține că ministrul Kristóf Szalay-Bobrovniczky ”a demis în masă membri ai Statului Major al Apărării. (…) O sursă a spus (…) că cel puțin o sută de colonei, generali au primit demiteri unilaterale, în timp ce alta a spus că 157 (…) cu efect imediat.”
Opoziția susține că guvernul condus de Viktor Orban încearcă prin acest decret o de-NATO-izare în cadrul Forțelor de Apărare Ungare.
„Aceasta înseamnă că în prezent se desfășoară o de-NATO-izare în cadrul Forțelor de Apărare Ungare”, deoarece „ofițerii și generalii în vârstă de 45 de ani sunt soldați cu experiență internațională, care vorbesc limbi străine și s-au familiarizat cu NATO”, a declarat deputatul de opoziție Ágnes Vadai.
Suedia confirmă oficial decizia de a impune serviciul civil obligatoriu. Autoritățile au luat această decizie, în regim de urgență, din cauza condițiilor actuale de securitate.
Suedia a anunțat oficial că are în plan să readucă în actualitate serviciul civil obligatoriu, eliminat în anul 2008. După multe discuții, decizia a fost luată în regim de urgență, luând în considerare degradarea situaţiei de securitate în zonă ca urmare a războiului din Ucraina. Anunțul a fost făcut de premierul suedez Ulf Kristersson într-o conferinţă de presă, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.
„Experienţele din Ucraina sunt clare când este vorba despre protejarea populaţiei civile şi a activităţii sub mare presiune a unităţilor de salvare”, a explicat ministrul suedez al apărării civile, Carl-Oskar Bohlin.
Oficialul mai explicat la o conferinţă de presă că măsura face parte din proiectul de consolidare a apărării naţionale. În acest context, Agenţia pentru Urgenţe Civile (MSB) va primi joi sarcina de a elabora un plan, ce va fi axat iniţial pe serviciile municipale de urgenţă, iar mai apoi vor fi făcute public toate măsurile necesare pentru populație.
„Observăm că în prezent aceste servicii nu au dimensiunea necesară în caz de alertă sau de atac armat. Experienţele din Ucraina sunt clare când este vorba despre protejarea populaţiei civile şi a activităţii sub mare presiune a unităţilor de salvare”, a explicat la aceeaşi conferinţă de presă ministrul suedez al apărării civile, Carl-Oskar Bohlin.
„Serviciul civil” înseamnă că cetăţenii suedezi pot fi chemaţi în sprijinul autorităţilor în activităţi medicale sau ale serviciilor de urgenţă, pentru funcţionarea adecvată a acestora în caz de alertă sau de război, fiind un serviciu obligatoriu.
Reintroducerea serviciului civil ar urma să vizeze iniţial între 1.500 şi 2.000 de persoane, care vor trebui să urmeze un program de pregătire. Un raport elaborat toamna trecute de Agenţia pentru Urgenţe Civile menţiona necesitatea pregătirii a circa 3.000 de persoane în următorii cinci ani.
Citește și Putin nu are milă de unguri. Ungaria a plătit pentru gaz cu 8% mai mult față de media europeană