Premierul ungar Viktor Orbán a făcut declarații controversate luni, afirmând că cei care consideră că în România este mai bine ar trebui să se mute acolo, în contextul unei analize recente care arată că un număr tot mai mare de maghiari aleg să muncească în România și Slovacia.
Orbán a făcut aceste comentarii în Parlament, spunând că mulți maghiari care se simt depășiți de români ar trebui să experimenteze viața în România și să revină cu impresii, într-o tentativă de a descuraja migrarea către țara vecină, potrivit economedia.ro.
„Pentru cei care simt că românii ne întrec, le recomand să se mute acolo, iar apoi, când se întorc, să discutăm despre ce au trăit”, a declarat premierul Viktor Orbán în Parlament, ca răspuns la mai multe întrebări.
Te-ar mai putea interesa și: România, „Tărâmul Făgăduinței” pentru vecinii maghiari. Tot mai mulți cetățeni din Ungaria vin la muncă în țara noastră
foto: Viktor Orban
Declarațiile sale au fost publicate și pe pagina oficială de Facebook, scoțând în evidență o tendință observată de revista financiară maghiară Portofolio.hu, care a raportat că peste 122.000 de cetățeni maghiari, reprezentând 2,9% din forța de muncă a Ungariei, lucrează în străinătate. Majoritatea acestor muncitori se îndreaptă către Austria, dar și către orașe precum Kassa în Slovacia și Oradea în România, atrăgând forță de muncă din regiunile de graniță.
Directorul general al agenției de recrutare Randstad, Sándor Baja, a menționat la conferința Portfolio Budapest Economic Forum 2024 că un număr surprinzător de mare de autobuze transportă muncitori maghiari în Oradea.
„Dacă ați merge în Bihor, ați fi uimiți de numărul de autobuze care duc muncitorii maghiari la Oradea”, a declarat, în cadrul conferinței Portfolio Budapest Economic Forum 2024, Sándor Baja, directorul general al Randstad, o agenție de recrutare și muncă temporară în Ungaria.
Analizele sugerează că România a evoluat în termeni economici și nu mai este percepută ca o țară cu costuri reduse, ci a ajuns să concureze cu Ungaria în privința salariilor. Expertul Árpád Boros a declarat că liderii de afaceri recunosc acum că nu pot baza dezvoltarea economică doar pe salarii mici.
Te-ar mai putea interesa și: Efectul juridico-economic al desfințării plafonării prețurilor la alimente din Ungaria pentru România. Decizia CJUE poate da măsurile economice peste cap