- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Vize obligatorii pentru intrarea în Marea Britanie, începând din aprilie 2025!

13 Sep, 11:38 • Bugiu ⁠Ana Maria
Cetățenii UE vor putea călătorii doar cu vize în Marea Britanie. Proiectul ar putea începe din aprilie 2025.
Vize obligatorii pentru intrarea în Marea Britanie, începând din aprilie 2025!

Începând cu 2 aprilie 2025, cetățenii Uniunii Europene vor trebui să obțină o viză electronică de călătorie (ETA) pentru a intra în Regatul Unit, similar cu cerințele pentru Statele Unite. Guvernul britanic a anunțat că acest sistem va introduce taxe pentru viză și va avea scutiri pentru cei cu vize de muncă sau rezidenți permanenți,  potrivit știripesurse.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Se scrie istorie pentru români! Călătorii fără vize în SUA, mai aproape decât niciodată. Anunțul făcut de Ambasadorul României la Washington

foto: vize

Vize obligatorii pentru intrarea în Marea Britanie, începând din aprilie 2025!

Începând cu 5 martie 2025, cetățenii Uniunii Europene vor trebui să obțină o viză electronică de călătorie (ETA) pentru a intra în Marea Britanie, în contextul în care țara a ieșit din Uniunea Europeană și a impus noi restricții de imigrație.

Sistemul ETA, care va înlocui libertatea de circulație automată în interiorul granițelor britanice, va permite călătorii pentru sejururi de până la șase luni în cadrul a doi ani, după completarea unui formular online și achitarea unei taxe de aproximativ 10 lire sterline (12 euro).

Pentru cetățenii non-europeni, obligația ETA va începe mai devreme, la 8 ianuarie 2025. Acest sistem este destinat să facă intrarea călătorilor mai eficientă și mai sigură, și să prevină abuzurile sistemului de imigrație. Ministerul de Interne britanic subliniază că excepție vor face doar cetățenii irlandezi, conform acordurilor între Londra și Dublin.

Robert Jenrick, fost membru al Partidului Conservator și cunoscut pentru pozițiile sale anti-imigrație, a anunțat această măsură, aplicată inițial pentru state din Golf (Qatar).

Noul guvern, condus de premierul Keir Starmer, care a preluat puterea după victoria electorală din 4 iulie, a menținut această linie în controlul imigrației, fără a face concesii semnificative privind revenirea la libertatea de circulație cu UE.

Keir Starmer a declarat că nu va regândi Brexit-ul și că se va concentra pe aspectele comerciale și tratatele bilaterale în sectorul apărării și al combaterii imigrației ilegale, fără a face concesii pe mobilitatea fără viză pentru studenți sau alte măsuri propuse de UE. Guvernul a promis o abordare strictă în ceea ce privește imigrația, inclusiv prin repatrieri și combaterea traficului de persoane.

Te-ar mai putea interesa și: Taxa pentru turiștii străini se triplează de la 1 octombrie. Țara care scumpește și vizele turistice