Pe 6 octombrie, președintele Volodimir Zelenski a avut o serie de întâlniri online cu oficiali australieni, experți și oameni de știință specializați în geopolitică și securitate globală la un centru analitic independent-Louis Institute.
În timpul discursului său, Zelenski a vorbit despre modul în care Rusia recurge la șantajul nuclear și ce ar trebui să facă NATO pentru ca utilizarea armelor nucleare rusești să devină imposibilă, informează Washington Examiner.
„Ce ar trebui să facă NATO? Eliminarea posibilității ca Rusia să folosească arme nucleare…. Lovituri preventive, astfel încât să știe ce li se va întâmpla dacă le folosesc. Nu invers – așteptând loviturile nucleare ale Rusiei pentru ca apoi să poată spune: „Ah, sunteți așa, ei bine, iată că ne-o țineți departe de noi! Reconsiderați utilizarea presiunii acestora. Iată ce ar trebui să facă NATO: să-și reconsidere utilizarea”, a declarat Zelenski într-un discurs la Institutul Lowy din Australia, pe care l-a susținut prin legătură video.
Te-ar putea interesa și: Zelenski: Putin nu va supraviețui în cazul unui război nuclear
Comentariile lui Zelenski vin pe fondul îngrijorării crescânde că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi o armă nucleară ca urmare a evoluțiilor din război care nu sunt sub controlul său și împotriva intereselor sale.
Răspunsul oficialilor de la Kremlin nu a întârziat să apară.
Dmitri Peskov, secretarul de presă al Kremlinului, a spus că lumea ar trebui să acorde atenție cuvintelor lui Zelenski, în special SUA, Marea Britanie și UE. El a numit discursul președintelui Ucrainei „un apel de a începe un război mondial cu consecințe imprevizibile și monstruoase”.
Maria Zakaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a spus că „Occidentul alimentează un război nuclear” și l-a numit pe Zelenski „un monstru, în mâinile căruia lumea ar putea fi distrusă”.
În replică, secretarul de presă al lui Zelenski, Serhii Nikiforov, a clarificat că președintele ucrainean nu a cerut o lovitură nucleară asupra Federației Ruse:
„Președintele vorbea despre perioada anterioară datei de 24 februarie. Măsurile preventive ar fi trebuit folosite în acel moment pentru a împiedica Rusia să declanșeze un război. Vă reamintesc că singurele măsuri discutate la acel moment au fost sancțiunile preventive”, a spus el.
Vladimir Putin a amenințat în mod repetat că va folosi arme nucleare, inclusiv de mai multe ori de la invadarea Ucrainei. Pe 21 septembrie, în timp ce a anunțat mobilizarea în Rusia, el a spus că Rusia este gata să folosească „toate mijloacele disponibile” împotriva unei „amenințări la adresa integrității teritoriale a țării noastre și în apărarea poporului națiunii noastre”.
Administrația SUA a anunțat noi sancțiuni împotriva oficialilor ruși în urma anexării, iar consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat cu privire la „consecințe catastrofale” în cazul în care lansează o arma nucleară, însă oficialii americani au fost reținuți cu privire la măsurile concrete care ar fi incluse în aceste consecințe.
Amiralul olandez Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, a avertizat la începutul acestei săptămâni că Rusia va „regreta” dacă va folosi o armă nucleară, spunând Forumului de Securitate de la Varșovia:
„Răspunsul va fi de așa natură încât rușii vor regreta acțiunile lor. Și cred că asta este extrem de important.”
Oficialul NATO, ca și Sullivan, nu a oferit însă detalii despre ce ar putea presupune un eventual răspuns.