Conform informațiilor preliminare, se observă că economia din zona euro se îndreaptă către o ușoară redresare la începutul acestui an, conform rezultatelor unui sondaj publicat luni, care indică o creștere a presiunilor inflaționiste, potrivit Reuters.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) pentru zona euro, elaborat de S&P Global și recunoscut ca un bun indicator al sănătății economice, a înregistrat în ianuarie un nivel de 47,9 puncte, față de 47,6 puncte în luna precedentă, însă sub pragul de 50 de puncte care marchează diferența între creșterea și contracția economiei. Cu toate acestea, acesta reprezintă cel mai înalt nivel din iulie 2023.
Potrivit studiului, în luna ianuarie s-a remarcat o creștere rapidă a costurilor de producție, în paralel cu o intensificare a cererii. Indicele referitor la prețurile de producție a înregistrat în ianuarie un avans la 54,2 puncte, comparativ cu 53,8 puncte înregistrate în luna anterioară, atingând cel mai înalt nivel din ultimele opt luni pentru zona euro.
„Ezitările BCE în privinţa reducerii dobânzii este acum mai uşor de înţeles când luăm în considerare datele PMI. Pe fondul majorării preţurilor în sectorul serviciilor, BCE este reticentă în privinţa relaxării politicii monetare”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.
Te-ar putea interesa și: Inflația în zona euro ar putea crește în următoarea perioadă. Ţinta BCE este o rată a inflaţiei de 2% spre finalul lui 2025
Indicele PMI care monitorizează sectorul serviciilor, predominant în zona euro, a înregistrat în ianuarie un declin la 48,4 puncte, față de 48,8 puncte înregistrate în luna anterioară. Cu toate acestea, companiile din acest domeniu anticipează o îmbunătățire a condițiilor în 2024 și își extind echipele. Indicele privind angajările a înregistrat în ianuarie un avans la 51,2 puncte, comparativ cu 50,8 puncte înregistrate luna precedentă.
Alte date publicate separat arată că încrederea investitorilor în zona euro s-a îmbunătăţit pentru a patra lună consecutiv, ajungând în februarie la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni.
Indicele Sentix pentru zona euro a urcat la minus 12,9 puncte în februarie, de la minus 15,8 puncte în ianuarie, în timp ce analiştii se aşteptau la minus 15 puncte. Este cel mai ridicat nivel din aprilie 2023. Datele Sentix includ răspunsurile a 1.306 de investitori. Studiul a fost realizat în perioada 1-3 februarie.
Totuşi, datele Sentix arată că procesul de redresare rămâne la un nivel redus din cauza situaţiei dificile din Germania. Redresarea poate fi apreciată ca fiind „moderată”, au precizat realizatorii studiului.
Citește și: Zona euro evită la limită recesiunea economică. Germania, printre țările care au cel mai mult de suferit