In viziunea analistului financiar Bogdan Baltazar, pretul corect pentru moneda europeana ar trebui sa fie de 4-4,1 lei.
Baltazar a spus ca „leul, ca valoare intrinseca” poate atinge aceasta cotatie, in ultimul an el fiind tras in jos din cauza incertitudinilor politice si a crizei economice.
„Nu ma mira cand leul este puternic”, a adaugat analistul, precizand ca in urmatoarele zile am putea asista, in continuare, la scaderea euro, dar nu una spectaculoasa. In acest sens, Baltazar a mai spus ca nu vom vedea un euro sub 4,2 lei.
Ghetea: E normal sa creasca leul
La randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, sustine ca tendinta de scadere a euro in raport cu leul este una normala.
Si asta pentru ca, a explicat Ghetea, a crescut increderea investitorilor in economia Romaniei, ca urmare a faptului ca „acordul cu Fondul Monetar International (FMI) a fost concluzionat, iar economia incepe sa dea semne de revigorare”.
In ceea ce priveste cererea de moneda europeana, cei cu rate la banci in euro si cu venituri in lei ar putea sa se grabeasca spre casele de schimb valutar, fiind atrasi de aprecierea leului, dupa cum releva o analiza DailyBusiness.ro.
Speculatorii stau de-o parte
Nu acelasi lucru se intampla in randul investitorilor, considera Ghetea.
„Nu se inregistreaza o cerere mai mare de euro, pentru ca nu este o miscare foarte ampla a leului. Exista un anumit trend de scadere a euro, dar nu o miscare de care speculatorii sa fie atrasi”, a completat presedintele ARB.
Totodata, in opinia lui Bogdan Baltazar, cererea de euro venita din partea populatiei nu va influenta cursul, atat timp cat vine din partea populatiei, care vehiculeaza sume mici, si nu a speculatorilor.
La randul sau, Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR, a spus ca analistii bancii pe care o reprezinta apreciaza ca in primele sase luni ale anului, cotatia euro va fluctua intre 4,1 si 4,3 lei, fara sa scada sub aceasta valoare.
„Aceasta este o valoare realista pentru leu, atestata de operatiunile din piata”, a mai spus reprezentantul BCR.
In ceea ce priveste o posibila interventie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cazul in care leul s-ar aprecia semnificativ, Corneliu Cojocaru a precizat ca banca centrala nu are ca tinta un anumit curs, ci obiectivul este indreptat pe scaderea inflatiei.