- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bancile lasa la pret, dar degeaba. Vezi de ce se prafuiesc pe \”rafturile\” lor casele executate silit

05 Aug, 00:05 • gecad.net
Casele executate silit de banci se vand foarte greu, desi au preturi mici, nu doar pentru ca nu exista cerere in piata, ci si din cauza reticentei bancherilor, care nu sunt dispusi sa faciliteze finantarea bunurilor scoase la vanzare prin acordarea de credite sau prin acceptarea platii in rate.
Bancile lasa la pret, dar degeaba. Vezi de ce se prafuiesc pe \rafturile\ lor casele executate silit

Problema cu care se confrunta multi dintre romanii care ar fi tentati sa preia un bun executat silit, oferit de regula de banca la preturi avanatajoase, este aceea ca nu gasesc in timp util finantare pentru a face achizitia.

Mai precis, regulile licitatiilor bancare pretind clientilor sa achite un avans echivalent cu 10% din suma atunci cand isi adjudeca bunul si sa vina cu restul de 90% din bani in termen de 30 de zile.

Termenul in care se acorda o finantare imobiliara depaseste insa de cele mai multe ori 30 de zile. O solutie de iesire de impas ar fi insa aceea ca institutia care pune bunul spre vanzare sa acorde ea insasi creditul, incercand sa se incadreze in termenul de 30 de zile, pentru ca este cointeresata in vanzarea bunului, sau sa accepte derogari de la plata, cum ar fi plata in rate.

Ambele solutii sunt insa greu acceptate de banci. Ele se feresc sa refinanteze un bun care le-a generat deja probleme si sunt si destul de inflexibile in privinta modalitatii de plata, dupa cum rezulta din datele colectate din piata de catre DailyBusiness.ro.

Astfel, un executor bancar al Raiffeisen, care se ocupa de vanzarea unei case din provincie, a spus ca banca nu accepta sa finanteze bunul scos la executare pentru ca deja a avut o experienta neplacuta cu acesta, asa incat nu mai accepta sa il vanda decat prin cash.

La randul sau, un executor al Credit Europe Bank care are de vandut un apartament a spus ca nu s-a intalnit pana acum cu niciun caz in care banca sa finanteze cumpararea bunului pe care l-a scos la licitatie.

„Este politica bancii si cred ca este vorba de reticenta de a lua in ipoteca un bun pentru care creditul nu a fost rambursat”, a spus acesta. Oricum, a adaugat el, chiar daca banca ar oferi creditul pentru cumpararea locuintei, nu ar asigura o dobanda mai buna sau conditii mai avantajoase clientilor.

Unul dintre executorii Piraeus Bank a precizat ca banca a oferit, dar foarte rar, credite cumparatorilor pentru achizitia bunurilor executate.

Executorul Credit Europe a spus insa ca, in anumite cazuri, banca poate accepta o derogare de la plata in termen 30 de zile a ponderii de 90% din pretul imobilului si sa accepte plata in 2-3 rate a sumei care a ramas de rambursat.

Flexibilitatea bancilor este insa diferita. Executorul Credit Europe sustine ca banca cu care colaboreaza este extrem de deschisa la propuneri de acest gen.

In schimb, executorul Raiffeisen a declarat ca persoana care doreste sa cumpere bunul licitat de banca trebuie sa isi negocieze din start toate variantelede plata, asa incat sa se asigure ca daca nu va primi in timp banii de la finantator, va obtine derogare din partea bancii sa plateasca suma ramasa de achitat in rate. In caz contrar, se poate trezi in situatia in care banca nu accepta derogare, ceea ce aduce cumparatorul in situatia de a nu mai putea cumpara.

In plus, clientii care nu pot achita in termen de 30 de zile integral pretul imobilului si care nu primesc derogare de la banca pentru a plati in rate, pierd avansul de 10% oferit in urma licitatei. Mai mult, acestia se pot trezi ca raman datori bancii.

Mai precis, clientii, care au devenit „promitenti” odata ce s-au angajat ca vor cumpara bunul, au obligatia de a acoperi costurile executarii silite, precum si pe cele ale viitoarelor licitatii care vor fi organizate pentru vanzarea bunurilor.

„De cele mai multe ori, avansul acopera aceste costuri, dar nu se intampla intotdeauna, asa incat cumparatorul promitent trebuie sa aduca si fonduri suplimentare”, a declarat reprezentantul Raiffeisen.

La finele primelor trei luni din 2010 bancile executasera silit circa 4.300 de imobile, potrivit Gandul, dar doar 10% dintre acestea au fost vandute, in ciuda faptului ca bancile practica si discounturi de peste 25%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat un laborator de extragere a cocainei din cafea în Bihor
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat ...
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care românii plătesc cel mai mult
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care ...
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe bandă rulantă!
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe ...
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță aici
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță ...
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine trebuie să plătească această taxă de drum
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine ...
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe zi. Candidații nu au nevoie de studii superioare
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe ...
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni între PSD și PNL
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni ...
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei