- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR pregateste masuri de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei

07 Apr, 12:01 • Redactia DailyBusiness
BNR pregateste masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei, in linie cu tendinta de reglementare existenta la nivel european, a declarat Mugur Isarescu (foto), guvernatorul bancii centrale, citat de Mediafax.
BNR pregateste masuri de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei

„In primul rand, creditul in valuta ar trebui sa fie destinat exportatorilor, carora nu le dai credite in lei, celor care fac investitii straine, aici nu avem nicio grija pentru dezvoltarea acestui credit, cu atat mai mult cu cat schimburile comerciale ale Romaniei nu numai ca au o evolutie pozitiva, dar sunt principala locomotiva a iesirii din criza”, a declarat guvernatorul bancii centrale.

El a aratat ca exportatorii si cei care fac investitii straine sunt protejati impotriva riscului valutar, iar BNR nu are nici un motiv sa descurajeze creditarea in valuta pentru acesti debitori.

„Apare insa problema debitorilor neprotejati, a populatiei care castiga in lei. Pentru acest sector de creditare in valuta pregatim masuri speciale de descurajare a creditarii in valuta. Nu pentru toata populatia, intrucat daca are castiguri in valuta, atunci de ce sa descurajam?! Ne inscriem in orientarea europeana. La nivel european, inclusiv pornind de la experienta Romaniei, s-au degajat cateva linii de actiune”, a afirmat Isarescu.

Guvernatorul BNR spune ca masura este ceruta acum chiar si de bancile comerciale. El a precizat ca masurile vor fi, cel mai probabil, de natura prudentiala.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, saptamana trecuta, mentinerea dobanzii de politica monetara si reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadenta reziduala de sub doi ani ale institutiilor de credit de la 25% la 20% incepand cu perioada de aplicare 24 aprilie-23 mai 2011.

Totodata, CA al bancii centrale a subliniat, in comunicatul detaliat transmis dupa sedinta de politica monetara, ca „este necesara evaluarea continua a tendintelor procesului de creditare a sectorului neguvernamental, in vederea asigurarii unei evolutii adecvate a creditarii in lei fata de cea in valuta”.

Soldul creditului neguvernamental era la finele lunii februarie de 206,6 miliarde de lei, dintre care peste 60% reprezentau imprumuturi denominate in valuta.

Astfel, soldul creditului neguvernamental acordat in valuta, exprimat in moneda nationala, era de 129,67 miliarde de lei, dintre care 64,64 miliarde de lei au fost imprumutate de populatie, iar restul de firme.

Guvernatorul BNR a spus ca nivelul de trai va creste diferentiat si primele beneficii vor fi inca din acest an in sectoarele legate de productie si export, dar se va simti mult intarziat in zona bugetara, iar beneficiarii de asistenta sociala vor ajunge la standardul din 2008 abia in 2015.

„Parerea mea este ca maniera in care se redreseaza si, sper, va creste economia romaneasca in perioada urmatoare, fiind bazata numai in subsidiar pe consum si in principal pe export si productie, va imprima si caracteristicile corespunzatoare legate de cresterea nivelului de trai si de perceptia acestei cresteri. Se va face mult mai lent decat dupa redresarea din anul 2000”, a declarat Mugur Isarescu.

El a explicat ca imbunatatirea nivelului de trai se va observa in primul rand in sectoarele legate de productie si export, inca din acest an, si va fi mult intarziata in sectorul bugetar si de asistenta sociala.

„In ceea ce priveste aceasta din urma, trec la pensionari, ea va depinde nu numai de rata cresterii economice, dar si de imbunatatirea raportului intre contribuabili si beneficiari. Deci nu este nicio sansa pana prin 2015. Toate acestea fac ca raspunsul la intrebarea dumneavoastra sa nu poate sa fie dat intr-o maniera trasanta, pentru ca atunci (in 2008 – n.r.) toata lumea traia mai bine ca era stimularea consumului. Cred ca in ceea ce priveste sectoarele care sunt locomotiva actuala a cresterii economice, exporturile, productia industria, se va simti chiar din acest an”, a incheiat guvernatorul bancii centrale.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB fata de precedentele trei luni cu 0,1%. De atunci, PIB a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Economia a crescut cu 7,3% in 2008, iar in 2009 a inregistrat o contractie de 7,1%. Anul trecut, PIB-ul a scazut cu 1,3%.

Urmărește Daily Business pe Google News