Ministrul pentru IMM,
Mediul de Afaceri si Turism, Maria Grapini, a precizat ca daca va fi introdus, impozitul forfetar se va aplica doar anumitor categorii de
servicii – [b]pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de
infrumusetare, spalatorii auto, ateliere de croitorie, ateliere de
incaltaminte etc[/b] – la care cheltuiala administrativa pentru
plata impozitului pe profit este mare si pentru intreprinzator, si
pentru stat (ca sa verifice si sa controleze fiecare locatie).
„Dupa introducerea
TVA-ului la incasare – care cu siguranta va conduce la inchiderea
multor firme – implementarea unui sistem forfetar nu va stimula mediul
de afaceri. Acest sistem forfetar, daca nu va fi bine gandit, poate
fi catastrofal pentru multe firme”, a declarat Mirela Serban,
managing partner R&M Audit Contabilitate.
„Este insa adevarat ca
nu se poate ca o afacere sa fie in permanenta pe pierdere de ani de
zile si sa nu plateasca nimic la taxele si impozitele catre stat, asa
incat pentru bugetul de stat [b]ar putea fi o forma rapida de
colectare[/b], dar nu cred ca in ansambl ar fi o alegere sanatoasa”, a adaugat aceasta.
Potrivit Mirelei Serban,
trebuie gasit un echilibru intre aceasta suma forfetara si impozitele
platite, investitiile efectuate, locurile de munca, domeniul etc.
De asemenea, Ioana
Hockl, partener Zamfirescu Racoti Predoiu Tax, a subliniat ca pentru
anumite domenii cum ar fi industria hoteliera (mai ales pensiunile)
sau gastronomica exista estimari care indica o [b]evaziune fiscala
ridicata[/b].
“Conform datelor transmise de
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului in septembrie 2012,
gradul de ocupare al pensiunilor este oficial de 10%, cea ce nu pare
plauzibil si ne duce cu gandul ca o mare parte din clienti nu sunt
inregistrati. Un impozit forfetar definit inteligent va putea aduce
[b]incasari la buget mai ridicate[/b] decat in situatia actuala”, a
mentionat Ioana Hockl.
Ea a adaugat ca un astfel de impozit ar
trebui sa ii dezavantajeze pe cei care faceau evaziune fiscala si
spera sa ii avantajeze pe cei care plateau in mod corect impozit pe
profitul fiscal obtinut.
“S-ar putea sa vedem si [b]pensiuni
care se inchid[/b] pentru ca nu au rentabilitatea necesara de a
supravietui intr-o economie in care se vor colecta in mod efectiv
impozite. Ca orice impozit forfetar acesta va avea si victime
colaterale si unii dintre participantii in piata respectiva se vor
simti nedreptatiti”, a spus oficialul Zamfirescu
Racoti Predoiu Tax.
[b]Criteriile dupa care va fi stabilit impozitul[/b]
Aceste criterii inca nu
sunt cunoscute cu exactitate, insa, potrivit ministrului pentru IMM,
Mediul de Afaceri si Turism, sumele de plata nu vor fi egale pentru
toate serviciile si se va tine cont de indicatori relevanti: capacitatea locatiei, calitatea amplasamentului, tarifele medii adecvate
locatiei.
„Criteriile ar trebui sa
tina cont si de dezvoltarea afacerii. De exemplu, cu cat o firma
creeaza mai multe locuri de munca, cu atat impozitul forfetar sa
devina mai mic”, este de parere Mirela Serban, managing partner R&M
Audit Contabilitate.
Ioana Hockl, partener
Zamfirescu Racoti Predoiu Tax, considera ca numarul de paturi, mese
sau scaune pot fi niste prim indicatori buni la stabilirea
impozitului forfetar.
„Valoarea impozitului ar
trebui ajustata si in functie de gradele de ocupare pentru diversele
categorii hoteliere sau pensiuni si respectiv in functie de
consumatia medie pentru tipul de restaurant/bar (determinata conform
unor studii de impact)”, a mai spus Hockl.
[b]Noul impozit, diferit
de cel propus de Boc[/b]
Impozitul forfetar a
fost foarte mediatizat si in perioada guvernului condus de Emil Boc.
Trebuia sa se aplice din ianuarie 2011, insa s-a renuntat l-a el,
invocand dificultatile care ar putea aparea in administrarea
unui astfel de sistem, orientandu-se spre revenirea la impozitarea cu
3% a veniturilor microintreprinderilor.
„Impozitul
forfetar din perioada guvernului Boc avea un rationament diferit, se
baza pe cifra de afaceri. Pentru stabilirea valorilor noului impozit
forfetar guvernul a dat in lucru un studiu de impact. Valorile
acestui impozit se vor baza pe rezultatele acestui studiu”, a
explicat Ioana Hockl.
„De exemplu,
pentru o pensiune care are un pret de 60-75 de lei de persoana si
innoptare, impozitul forfetar ar putea fi de cateva sute de lei per
pat pe an”, a adaugat ea.
Conform Mihaelei
Serban, suma impozitului trebuie sa depinda de industrie, dar si de
criteriile generale ale sistemului care va fi aplicat.
„In acest moment,
impozitul forfetar pentru care se face analiza si studiu de impact nu
este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc”, a subliniat
ministrul pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism, Maria Grapini.
Potrivit acesteia, [b]motivele
introducerii impozitului forfetar[/b] sunt urmatoarele:
– simplificarea administrativa la
intreprinzator si la institutiile de control ale statului;
– posibilitatea evidentierii
veniturilor in mod corect si realizarea de profit in vederea
repartizarii pentru dezvoltare sau dividende, de catre
intreprinzatori (acestia vor plati suma fixata, indiferent de cat
profit vor face);
– reducerea coruptiei la exercitarea
controalelor la activitatile de servicii;
– etica si echitate pentru mediul de
afaceri (toti cei care produc venituri trebuie sa plateasca un
impozit).
Studiul de impact se va face dupa ce va
avea loc discutia cu toate Asociatiile profesionale si patronale si
vor fi definitivate urmatoarele aspecte: la ce categorie de servicii
se aplica, cuantumul, criteriile de stabilire ale cuantumului.
Aceasta masura va creste, de asemenea,
conformarea voluntara, intreprinzatorul platind cota stabilita, iar
pentru cine nu plateste, Fiscul poate stabili, fara control,
penalitati de intarziere, nefiind necesar un control contabil, a mai
spus Grapini.
Citeste si:
Impozitul forfetar ar putea fi introdus din semestrul al doilea