Consiliul de administratie al bancii centrale se va intalni marti, 31 martie, pentru cea mai asteptata de pana acum sedinta a anului.
Conform lui Ionut Dumitru, economist sef al Raiffesien Bank Romania, acordurile de imprumut ale Romaniei cu institutiile financiare internationale, si angajamentul unora din bancile internationale ce au filiale in Romania de a-si sprijini in continuare subsidiarele locale, cresc capacitatea bancii centrale de a asigura lichiditati sistemului bancar.
Joi, 26 martie, Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a anuntat ca acordurile de imprumut vor permite institutiei sa renunte la o parte din rezervele minime obligatorii depuse de bancile comerciale la Banca Nationala (acestea reprezentand 40% din pasivele in valuta ale bancilor, si 18% din cele in lei). Isarescu a declarat ca mai intai se va recurge la diminuarea rezervelor in valuta.
Modul in care banca centrala ar putea elibera o parte din resursele in valuta ar fi, pe de o parte, scaderea cotei de 40%, aplicabila resurselor atrase de banci si, pe de alta parte, scaderea bazei de calcul careia i se aplica aceasta cota.
Cel mai probabil, banca va exclude pasivele pe termen lung ale bancilor din baza de calcul a rezervei minime obligatorii, fara a scadea cota de 40%, a spus Ionut Dumitru de la Raiffesien Bank Romania.
La randul sau, Dragos Cabat, seful asociatiei analistilor financiari CFA Romania, considera ca banca centrala fie va reduce rezervele minime obligatorii pentru resursele pe termen lung ale bancilor, fie le va scoate pe acestea din baza de calcul folosita pentru calcularea rezervelor minime.
„Oricum, la ultima iesire publica, guvernatorul a lasat destul spatiu de manevra. Este posibil sa nu faca nimic in sedinta de marti, invocand motivul ca banii de la institutiile financiare internationale nu au intrat inca in tara”, a declarat Cabat.
Ionut Dumitru considera ca este de asteptat ca Banca Nationala sa asigure sistemului bancar lichiditati suplimentare, prin scaderea cotei de 40% a rezervelor minime la valuta, dar nu la actuala sedinta de politica monetara, ci in urmatoarele luni.