Previziuni sumbre referitoare la evolutia economiei in 2009 au aparut mult inainte de stirea referitoarea la urmatoarea estimare FMI. Unul din cele mai recente exemple este Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul bancii centrale, care estima ca T3 va fi punctul cu cea mai drastica scadere economica in acest an.
La randul sau, Lucian Croitoru, consilier in cadrul bancii centrale spunea recent ca economia din T2 si T3 ar putea avea un parcurs mult mai slab ca T1, cand scaderea anuala a fost de 6,2%. In fine, cea mai pesimista prognoza a venit din partea Andreei Vass, consilierul primului ministrul, care spunea ca ar fi posibil sa vedem in T2 o scadere anuala a economiei de 9%.
Ce a pierdut insa Romania din martie pana in prezent, atat de mult incat oficialii locali si analistii straini si-au ajustat atat de drastic estimarile anterioare?
„Exporturile au contribuit mult la cresterea PIB in anii anteriori. Or, acestea au scazut mult in ultimul timp, pe fondul reducerii cererii externe”, a spus Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.
La randul sau, Eugen Dijmarescu, atunci cand a facut estimarea privind adancirea contractiei PIB, si-a motivat estimarea pe seama contractiei creditarii.
Alti specialisti considera insa ca noua evaluare putea fi facuta inca de anul trecut, in conditiile in care piata oferea indiciile necesare. Analistul Matei Paun, managing partner al BAC Investment, care ofera inclusiv opinii economice pentru agentii internationale de presa, crede ca posibila revizuire a estimarii Fondului ar insemna doar trecerea la o atitudine mai obiectiva a reprezentantilor acestuia.
„Anul trecut in octombrie anticipam o scadere a economiei ce va fi cuprinsa intre -5 si -9% pentru 2009, atunci cand multi oficiali se gandeau ca in Romania va fi inca loc de crestere economica in acest an”, a spus Matei Paun.
Ce motiv ar avea autoritatile sa pastreze atitudinea optimista? „Cred ca mult timp au crezut ca scaderea economica este generata de o stare psihologica, iar acum isi revin dandu-si seama ca sunt cauze mult mai profunde”, a spus Paun.
Cum se redreseaza PIB
Ce-ar putea insa ajuta PIB sa se redreseze? Daca restrangerea creditarii a fost o cauza a recesiunii, atunci repornirea imprumuturilor ar putea ajuta pietele sa isi revina?
Radu Craciun atrage atentia ca bancile sunt foarte reticente in a acorda credite economiei, din cauza ca firmele sunt debitori foarte riscanti in aceasta perioada, iar posibilitatea de rambursare a creditelor se afla sub semnul intrebarii.
Cooptarea unor fonduri de garantare care sa imparta cu bancile riscul asociat creditelor catre companii ar putea insa sa urgenteze dezghetarea creditelor, sustine el. „Cu toate astea, nu e o solutie ideala. Sub acoperirea garantiilor statului, bancile ar putea acorda credite fara a fi foarte atente, ceea ce inseamna ca statul ar putea fi pus in viitor in fata situatiei de a gestiona un portofoliu mare de restante”, a explicat directorul de investitii Eureko.
In opinia analistului Matei Paun, nu exista masuri care sa ajute economia locala sa se revigoreze in acest an, ci doar solutii ale caror efecte se vor vedea in minim 6 luni sau chiar mai multi ani.
Specialistul crede ca este nevoie de investitii in irigatii, pentru a ajuta agricultura, precum si de investitii in infrastructura. „In plus, avem o forta de munca foarte putin productiva, ceea ce inseamna ca managerii trebuie sa investeasca in traininguri”, remarca acesta.
Matei Paun crede ca economia va relua trendul ascendent de abia spre finalul anului viitor, si nu impartaseste opiniile potrivit carora economiile emergente, in randul carora se inscrie si Romania, ar putea avea o revenire din criza mai rapida ca pietele dezvoltate. „Daca Germania (cea mai dezvoltata economie europeana – n.r.) e inca pe minus, este ilogic sa sustinem ca noi am putea reveni rapid pe plus”, a spus analistul.
Radu Craciun a precizat la randul sau ca nu se asteapta ca in ultimul trimestru sa vada o revenire puternica a economiei, ci cel mult o diminuare a ritmului de scadere.
Unul din putinii optimisti ramasi la nivelul pietei pare a fi Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, care miza inca, acum cateva saptamani, pe o crestere a PIB in 2009. Acesta a explicat ca rapoartele FMI sunt alcatuite de regula pornind de la o viziune pesimista, iar performantele pietelor analizate ajung de regula sa contrazica aceste date.
Alti analisti au atras atentia ca situatia economiei ramane insa incerta pana la finele anului. Recent, Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane declara ca o revenire a economiei catre sfarsitul anului ar putea avea o influenta determinanata asupra PIB-ului Romaniei pe intreg anul. Potrivit informatiilor acestuia, PIB-ul pentru trimestrul 4 reprezinta circa 40% din economia anuala a tarii.