„Pentru 2012, Garanti si-a propus o crestere de 10% pe fiecare din toate cele patru segmente de business (Garanti Bank, Garanti Credite Ipotecare, Garanti Credite de Consum si Garanti Leasing), ceea ce va conduce si la o majorare cu 50% a profitabilitatii grupului”, a declarat Murat Atay, CEO-ul Garanti Group Romania.
Acesta a subliniat ca Romania este a doua mare piata din zona pentru grupul turc Garanti.
Murat Atay a spus ca si-a propus ca Garanti Bank sa urce in topul primelor 10 banci din piata, insa este mai importanta profitabilitatea decat cota de piata.
„Focusul este pe profitabilitate si apoi pe cota de piata”, a subliniat el, adaugand ca nu este important ca banca sa fie in top 10 daca nu are profit.
Garanti Group Romania a inregistrat un profit net consolidat de 8,3 milioane de euro in 2011.
Garanti Bank a avut un profit de 3,1 milioane de euro dupa ce in 2010 a avut o pierdere de 30,1 milioane de euro, conform standardelor RAS (45,6 mil. euro, potrivit RAS).
Banca a avut pierderi incepand cu anul 2007 din cauza investitiilor in extindere.
Rezultatul de anul trecut este o consecinta a strategiei de optimizare a portofoliului si dezvoltarea continua a produselor si serviciilor pentru sectorul de retail si comercial, conform oficialilor bancii.
Pentru acest an banca si-a propus sa continue investitiile in retea, dar mai ales in produse si servicii.
[img=2598]Murat Atay, CEO Garanti Group Romania[/img]
„Dezvoltarea retelei va continua, insa foarte importante sunt canalele alternative de distributie a serviciilor, precum bancomatele (ATM) inteligente si internet banking-ul. Garanti crede ca [b]viitorul este in tehnologie[/b], nu numai in dezvoltarea retelei”, a spus Atay, care a adaugat ca printre serviciile pe care urmeaza sa le lanseze se numara si mobile banking-ul.
„Strategia noastra se va concentra in continuare pe generarea de valoare din portofoliul actual, pe o relatie si mai buna cu clientii nostri, carora sa le oferim si mai multe produse care sa raspunda nevoilor lor specifice, precum si pe cross-selling si castigarea de clienti noi”, a adaugat Murat Atay.
[b]In top 4 dupa rating[/b]
Performanta inregistrata de catre Garanti Bank in 2011 s-a reflectat si in ratingurile primite din partea celor mai importante institutii financiare din lume. Banca a primit ratingul „BB+” pentru datorii pe termen lung, cu perspectiva stabila, si un rating de viabilitate „b” din partea agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.
„Ratingul, superior celui primit de catre sistemul bancar romanesc in ansamblu, s-a datorat puterii financiare pe care o are actionarul Garanti, precum si calitatii activelor detinute de catre banca, abordarii prudente a riscului, calitatii satisfacatoare a activelor, nivelului confortabil al adecvarii capitalului si situatiei solide a lichiditatilor”, au spus oficialii bancii.
Grupul Garanti euneste Garanti Leasing, Garanti Credite de Consum si Garanti Credite Ipotecare, care isi desfasoara activitatea pe piata locala sub coordonarea Garanti. Cele trei IFN-uri completeaza oferta Garanti Bank cu produse specifice de leasing (leasing financiar – vehicule, echipamente si imobiliar – si sale & lease-back) si servicii de administrare a flotelor, credite de consum, precum si credite ipotecare dedicate achizitiei de imobile si terenuri sau refinantarii altor credite.
Garanti Group ofera servicii financiare pe piata locala catre peste 450.000 de clienti.
Grupul Garanti este detinut de catre Turkyie Garanti Bankasi (TGB), cea de a doua banca privata ca marime din Turcia, dupa active. TGB are peste 10 milioane de clienti in zonele corporate, comercial, intreprinderi mici si mijlocii, precum si persoane fizice, carora le ofera servicii financiare integrate, prin intermediul celor noua subsidiare care furnizeaza servicii privind carduri, pensii, leasing, factoring, valori mobiliare si asset management.
In 2011, Turkyie Garanti Bankasi a inregistrat un profit net consolidat de 3,34 miliarde de lire turcesti (1,36 miliarde de euro), active totale de 163,47 miliarde de lire (66,72 miliarde de euro) si credite acordate (cash si non-cash) in valoare totala de 112,97 miliarde de lire (46,11 miliarde de euro).