In termeni nominali, datoria a scazut la 176,9 miliarde de lei, fiind formata in proportie de 93,8% din datoria publica guvernamentala.
Ministerul Finantelor a imprumutat in iunie doar 957 milioane de lei prim emisiuni de obligatiuni de stat si certificate de trezorerie, cu circa 1,5 miliarde de lei mai putin decat in luna anterioara, cand valoarea imprumuturilor s-a ridicat la 2,53 miliarde de lei.
Incepand cu luna mai a acestui an, Ministerul Finantelor a vandut in cele mai multe cazuri titluri de stat sub valoarea indicativa, refuzand ofertele care au trecut de randament mai mare de 7% pe an.
In structura, datoria la finele lunii iunie era formata in proportie de 41,7% din imprumuturi de stat, in timp ce din emisiunile de obligatiuni si certificate aveau o pondere de 33,15%, iar eurobondurile de 8,26% din total.
Pe tipuri de valute, cea mai mare parte a datoriei publice, respectiv 43,44%, era in lei, iar 42,16% in euro. Imprumuturile in alte valute reprezantau aproximativ 15% din total.
Pentru urmatorii trei ani Ministerul Finantelor are in vedere contractarea unor imprumuturi de pe pietele externe in cadrul unui program de finantare pe termen mediu (Medium Term Notes) in valoare de 7 miliarde de euro.
La finele saptamanii trecute Finantele au selectat Erste Bank si Societe Generale in calitate de aranjori ai emisiunilor din programul de finantare.
Cel mai recent imprumut de pe pietele externe a avut loc in luna martie, cand Romania a imprumutat un miliard euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenta la 5 ani, la un cupon de 5% si un randament total de 5,17% pe an.
De pe piata interna, Finantele au imprumutat de la inceputul anului 24,3 miliarde de lei prin emsiune de titluri de stat.