Judecatorii au
admis propunerea de arestare preventiva a celor doi, insa decizia nu este
definitiva si poate fi atacata cu recurs.
In acelasi timp, instanta a respins cererea DNA de
arestare a lui Radu Mustatea, presedinte al Biroului Asiguratorilor de
Autovehicule din Romania, care are insa interdictia de a parasi tara pe o
perioada de 30 de zile.
Procurorii anticoruptie au dispus marti, 28 ianuarie 2014, retinerea invinuitilor Ilie Carabulea, Marian Mirzac si Radu Mustatea pe o perioada de 24 de ore, urmand a fi prezentati la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Omul de afaceri Ilie Carabulea controleaza indirect grupul Carpatica, in timp ce Marian Mirzac este fost director general in cadrul Carpatica Asig, in prezent membru in Consiliul ASF, iar Radu Mustatea – membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.
Procurorii DNA au facut, marti, 17 perchezitii in Bucuresti si Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu, fals si instigare la fals. Perchezitiile vizeaza reprezentanti ai societatii Carpatica Asigurari si ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Conform DNA, invinuitul Carabulea Ilie l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie in intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea A.S.F. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii A.S.F., ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari detinute in mod indirect de Carabulea Ilie si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor.
“Finantatorul gruparii infractionale constituite, Carabulea Ilie, l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac Marian, pe Mustatea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac Marian, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma. Gruparea infractionala susmentionata a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie in cadrul A.S.F”, se arata intr-un comunicat DNA.
De asemenea, Laura Elena Chitoiu, sotia ministrului Finantelor Daniel Chitoiu, este urmarita penal in dosarul de coruptie in care marti au fost facute perchezitii, fiind acuzata ca, in calitate de director la ASF, ar fi ajutat o persoana sa ocupe functia de director general la o societate de asigurari, potrivit DNA.
Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv in conducerea ASF, reprezentand interesele unei societati de asigurari) invinuita Chitoiu Laura Elena, director al Directiei Avizari din cadrul A.S.F., a devansat interviul pentru ocuparea functiei de director general al acelei societatii de asigurari. Astfel, desi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, in urma demersurilor invinuitei Chitoiu Laura Elena, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013.
Miercuri, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au
inceput urmarirea penala fata de Tudor Daniel – George, functionar cu atributii
de conducere si executie in cadrul ASF, fost presedinte, in sarcina caruia s-au
retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca
functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau
nepatrimonial.