- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Economia romaneasca se muta la negru: Trocul si sacosa cu bani revin la moda

13 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Tot mai multe firme aleg sa isi plateasca angajatii si partenerii de afaceri la negru, cu sacosa de bani, pentru ca ori au conturile blocate, ori incearca sa evite blocajul financiar si plata taxelor catre stat, spun oamenii de afaceri si specialistii in economie citati de DailyBusiness.ro. Astfel de practici au devenit un fenomen, in special in comert si servicii.
Economia romaneasca se muta la negru: Trocul si sacosa cu bani revin la moda

Afacerile la negru s-au dezvoltat puternic pe fondul crizei. Blocajul financiar, lipsa finantarii bancare, falimentele in serie si absenta unor masuri anti-criza care sa stimuleze mediul de afaceri au facut ca multe dintre business-urile care alta data generau incasari la bugetul de stat fie sa dea faliment, fie sa treaca in zona evaziunii fiscale.

”Multe dintre afaceri se fac acum la negru, si nu ma refer doar la firme mici. Marea evaziune din zona produselor accizabile, dar si achizitii intracomunitare a explodat. Trebuie sa fim constienti ca evaziunea fiscala este ca un cancer, care macina economia si submineaza capacitatea de actiune a statului, prin coruptie”, a spus Gabriel Biris, expert in fiscalitate, pentru DailyBusiness.ro.

Cea mai mare evaziune, spune Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), este prezenta in comert si servicii.

”Tranzactiile cu sacosa de bani si barterele se fac in principal de catre firmele care au conturile blocate, inclusiv de catre stat. Fiecare incearca sa supravietuiasca asa cum poate, fie platindu-si furnizorii si partenerii, fie oferind angajatilor banii la negru, pentru a nu mai plati taxe”, a declarat Nicolescu.

Potrivit acestuia, cel mai grav este faptul ca multe dintre firmele ajunse in situatia de a avea conturile blocate sunt victimele statului. ”Uitati-va la rambursarile de TVA. Intarzie din ce in ce mai mult, in ciuda masurilor anuntate”, a spus reprezentantul CNIPMMR.

Carburantii, tutunul si serviciile, domeniile cele mai evazioniste

Potrivit datelor Ministerului Finantelor, cea mai mare ridicata rata de evaziune fiscala se regaseste in domeniul comertului si serviciilor, la vanzarea de carburanti, la transporturi, la comertul cu paine, la fast-food, alcool si tutun.

In transporturi, pe fondul cresterii preturilor la carburanti peste pragul psihologic de 5 lei litrul, piata neagra se dezvolta din ce in ce mai mult, in conditiile in care un litru de motorina ”fara taxe” se vinde cu 2,5 lei, a avertizat Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT). Transportatorii vorbesc de adevarate retele de traficanti, iar numarul clientilor creste pentru ca pretul dicteaza pana la urma raportul cerere-oferta.

In domeniul alcoolului si tutunului, piata neagra a explodat pe fondul cresterii preturilor ca urmare a majorarii accizelor si a cursului de schimb la care sunt calculate acestea. Un studiu realizat de Novel Research arata ca s-a ajuns ca unul din trei pachete de tigari vandute in Romania sa fie de contrabanda. Contrabanda a ajuns astfel sa reprezinte principalul jucator din piata.

In comert si servicii, evaziunea este la ea acasa”, a afirmat analistul economic Cristian Dinulescu. De ce? Pentru ca, spune el, inspectorii fiscali sunt insuficienti pentru a controla amploarea fenomenului. ”De la magazinele de cartier la restaurante, de la serviciile prestate populatiei si firmelor si pana la serviciile de consultanta financiara, peste tot se face evaziune”, a declarat analistul, pentru DailyBusines.ro.

V-ati intrebat vreodata de ce nu primiti bon fiscal, atunci cand cumparati ceva? Daca vanzatorul, indiferent ce serviciu presteaza, ia banii si nu va da chitanta, fiti siguri ca nu faceti altceva decat sa contribuiti la cresterea evaziunii fiscale”, a declarat analistul.

Potrivit unui studiu realizat de EUObserver, anul trecut, economia subterana a reprezentat intre 36% si 39% din produsul intern brut (PIB). Si asta dupa ce, in 2008, potrivit estimarilor Ministerului Finantelor, nivelul era undeva la 21% din PIB, fata de 14,5% in 2004.

Romania munceste la negru

Dincolo de cresterea foarte mare a vanzarilor fara factura, si munca la negru a inregistrat un avans puternic in ultimele luni. Potrivit datelor Inspectiei Muncii, in februarie au fost depistati 1.100 angajati fara contracte de munca, numar dublu fata de luna decembrie anul trecut.

Numarul firmelor care practica munca la negru a crescut cu peste 32% anul trecut, iar numarul persoanelor depistate fara forme legale de angajare s-a majorat cu 30%, mai arata statisticile Inspectiei Muncii.

Potrivit Cartel Alfa, peste 600.000 de romani ar lucra fara forme legale, pe salarii mai mici decat salariul minim. Alti 1,5 milioane de angajati castiga salarii cuprinse intre 600 si 700 de lei, iar multi dintre ei primesc restul banilor in plic, pentru ca patronii sa nu plateasca taxe la stat.
[quote=Bogdan Hossu, presedinte Cartel Alfa]Evaziunea fiscala de pe piata muncii depaseste 27-28% din PIB[/quote]
Adrian Izvoranu, secretarul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, a gasit o explicatie foarte simpla. Pe fondul crizei, multi angajatori au ales sa isi dea afara legal salariatii si sa ii angajeze la negru. Dovada ca anul trecut, au fost desfacute 1,8 milioane contracte de munca, insa doar o parte dintre salariati s-au regasit in statisticile privind somajul.

„Sunt someri care lucreaza. Vorbim despre o economie foarte dezvoltata la negru, care ascunde de fapt realitatea”, a declarat Izvoranu.

Fenomenul are insa si o latura pozitiva: ofera locuri de munca unor oameni care altfel ar fi stat degeaba si ar fi consumat resurse bugetare.

”Nu este neaparat o veste rea, pentru ca daca n-ar fi fost angajatorii la negru, toti acesti oameni ar fi fost someri platiti de stat. Ideea e sa scoti la lumina aceste afaceri, iar aici guvernul trebuie sa creeze facilitati, nu sa sanctioneze de dragul amenzilor”, a afirmat consultantul economic Bogdan Baltazar.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), nu mai putin de 439.000 de locuri de munca au disparut anul trecut din economie, iar numarul salariatilor cu forme legale a ajuns, astfel, la 4,3 milioane.

Cum facem lumina in economie?

Incasarile bugetare pe primele doua luni ale acestui an arata cat de grava este situatia.

”19% scadere la TVA! Daca mergem in ritmul acesta, fara o adaptare a politicii fiscale, fara masuri concrete de reducere a evaziunii, vom ajunge in pragul falimentului”, a afirmat expertul fiscal Gabriel Biris.

Cristian Paun, profesor universitar in economie la Academia de Studii Economice, spune ca solutia nu o reprezinta inasprirea legislatiei, sau intarirea controlului fiscal, ci diminuarea fiscalitatii pana la un nivel acceptabil. Practic, evazionistii vor accepta sa plateasca taxele atunci cand devine mai costisitor sa incalci legea fiscala.

”Statul trebuie rapid sa inteleaga faptul ca are o credibilitate tot mai stirbita (deturneaza in interes propriu fonduri importante) care ne determina tot mai mult sa avem un comportament evazionist si ca fiscalitatea este tot mai sufocanta. Altfel, statul roman risca falimentul total in foarte scurt timp”, a declarat Paun.
[quote=Gabriel Biris, expert in fiscalitate]Evaziunea fiscala a ajuns la un nivel ce poate afecta siguranta nationala[/quote]
Gabriel Biris insista, dincolo de masurile fiscale, pe necesitatea existentei unui corp de control profesionist al finantelor publice. „Vreau sa vad rezultate concrete ale anchetelor efectuate de fisc. Sa dai o amenda doar de dragul de a-ti face planul, nu reprezinta nimic. Mai degraba e un semn de complicitate”, a spus expertul fiscal.

El scoate in evidenta ultima reglementare anuntata cu pompa de Guvernul Boc: intarirea amenzilor in domeniul evaziunii din transport.

Degeaba exista legi, daca nu avem o certitudine a aplicarii acestora. Putem sa avem amenzi de milioane, sa avem posibilitatea sa confiscam masinile evazionistilor, sa ii ducem in penal. Fara insa sa existe vointa politica de a fi puse in practica, erga omnes, cresterea sanctiunilor poate duce eventual la cresterea tentatiei pentru coruptie”, a declarat Biris.

Nu toti specialistii vad relaxarea fiscala drept o solutie. Daniel Daianu, fost ministru de Finante, insista pe necesitatea eficientizarii actului de control. „Cei care nu platesc 30% impozit nu vor plati nici 16%. In plus, reducerea taxelor acum ar insemna sa te impusti singur in picior”, afirma Daianu.

Potrivit datelor statistice al Ministerului Finantelor, in cazul in care anul trecut, ar fi reusit sa impozitele economia la negru, statul ar fi incasat venituri de 58,116 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 11,3% din PIB. Romania ar fi incheiat astfel anul trecut pe plus, cu un excedent bugetar de 4,1%, fata de deficitul de 7,2% din PIB raportat de autoritati.

Ce se intampla in Occident?

Potrivit unui studiu A.T. Kearney, Romania se afla pe locul 5 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste ponderea din PIB a economiei subterane. Statisticile Bruxelles-ului arata ca grecii, italienii, spaniolii si bulgarii sunt si ei specialisti in a nu plati taxele la stat. Nivelul economiei subterane se cifreaza intre 25 si 40 de procente din PIB, in timp ce in restul UE, pleaca de la 5% si nu depaseste 15 procente.

Statisticile Bruxelles-ului vorbesc, la nivel european, de o gaura financiara provenita numai din neincasarea TVA intre 90 si 113 miliarde euro anual.

Potrivit expertilor, economia subterana ar putea scadea cu cel putin 2,5%, daca volumul de plati din economie prin cont sau cu cardul bancar ar creste cu 5%. VISA estima recent ca intre 5 si 7 miliarde euro, taxe neincasate de stat, se pierd anual in Romania prin tranzactiile in numerar.

Urmărește Daily Business pe Google News