- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Expertii despre noile reglementari anti-evaziune: Guvernul incalca legile europene si risca sa amplifice fenomenul

25 May, 00:01 • razvan.codorean
Guvernul va adopta miercuri o serie de noi prevederi fiscale menite sa reduca evaziunea fiscala. Printre ele, introducerea registrului operatorilor intra-comunitari, eliminarea antrepozitelor pentru importatorii de produse accizabile, reimpozitarea produselor de lux si incriminarea celor care trec prin vama produse nedeclarate sau sume de peste 10.000 euro. Expertii fiscali spun ca multe dintre prevederi incalca legislatia comunitara si, in loc sa creasca colectarea, vor amplifica evaziunea fiscala.
Expertii despre noile reglementari anti-evaziune: Guvernul incalca legile europene si risca sa amplifice fenomenul

Ministerul Finantelor a publicat pe site-ul propriu proiectul unei ordonante de urgenta ce modifica multe dintre prevederile fiscale din domeniile in care evaziunea fiscala este la ea acasa – de la comertul prin retelele duty-free, la achizitiile intra-comunitare si modul in care cei care administreaza firme raspund pentru tepele trase partenerilor de afaceri.

Poate cea mai importanta decizie din proiectul de ordonanta vizeaza infiintarea, de la 1 iulie, a unui registru cu firmele care realizeaza tranzactii intra-comunitare. Adica firmele care importa diverse marfuri din tarile Uniunii Europene, de la fructe la cereale si materiale de constructii, si le vand pe piata romaneasca. Un domeniu in care baietii destepti fac averi de miliarde. Afacerea e foarte simpla. ”Se infiinteaza firme care achizitioneaza intracomunitar produse si ulterior dispar, de regula inainte de data de 25 a lunii urmatoare cand ar trebui sa depuna decontul de TVA. In general sunt firme care functioneaza maxim 45 de zile, dupa care alte firme sunt infiintate in acelasi scop. O parte din marfuri ajung pe piata neagra, complet nefiscalizate, iar o alta parte ajung in marile retele de vanzare cu amanuntul”, afirma specialistii finantelor, in nota de fundamentare a ordonantei. Mai sunt si alte metode, pe care le puteti afla, detaliat, din materialul realizat de MFP.

Important este ca, pentru a elimina evaziunea din acest domeniu, Finantele vor sa infiinteze un registru in care toti cei care vor sa faca astfel de tranzactii sa fie obligati sa se inregistreze, pentru ca inspectorii fiscali sa controleze fenomenul mai usor. In plus, firmele care importa astfel de produse vor trebui sa plateasca TVA, pe care apoi sa il recupereze de la stat. Dovada platii TVA va fi trecuta intr-o declaratie speciala care va insoti marfa. Pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga painea, va fi aplicata taxarea inversa, respectiv la beneficiar.

Expertul fiscal Gabriel Biris spune ca deciziile nu vor face altceva decat sa creasca birocratia. In plus, vor genera probleme cu Bruxelles-ul, pentru ca, potrivit reglementarilor europene, toate tranzactiile comunitare sunt scutite de TVA.
[quote=Gabriel Biris, consultant fiscal] Ordonanta contine si masuri bune. Insa contine, in acelasi timp, niste prevederi ce vor genera in mod sigur probleme majore in special celor corecti[/quote]
”Principala problema este ca aceasta masura ii va afecta in principal pe cei corecti, care vor trebui sa depuna noi, acte, garantii. Vor fi mii de firme care vor sta din nou la coada la rambursari de TVA, iar efectele le stim deja.”, spune Biris.

La randul sau, consultantul fiscal Dan Schwartz crede ca obligativitatea platii TVA va determina firmele sa scumpeasca produsele. ”Pentru a putea aduce produse in tara, vor trebui sa plateasca TVA. Iar asta va insemna credite bancare, dobanzi, costuri aferente care, cu siguranta se vor regasi in pretul produselor. Mai cu seama ca, la capitolul rambursari de TVA, statul nu se tine de cuvant”, a declarat consultantul.

Antrepozitul fiscal, numai pentru producatori?

O alta prevedere a ordonantei care a starnit reactii contradictorii in mediul de afaceri este legata de reglementarea antrepozitelor fiscale, folosite de firmele care produc sau importa produse accizabile, in principal alcool si tutun.

Antrepozitele sunt, in fapt, spatiile de productie si depozitele unde firmele isi tin aceste produse pana ce le comercializeaza. Daca pana acum aveau voie sa construiasca antrepozite atat firmele care produceau produse accizabile cat si importatorii, prin noua ordonanta, vor avea dreptul de a beneficia de acest regim numai producatorii.

Si asta pentru ca inspectorii fiscali au descoperit ca, profitand de acest regim fiscal, se faceau importuri si alte tranzactii de catre firme fantoma, fara ca statul sa isi incaseze taxele. Antrepozitele vor fi astfel mult mai bine monitorizate, au crescut si garantiile pe care firmele trebuie sa le plateasca si, in plus, acestea vor trebui reautorizate anual. Consultantii fiscali spun ca noile prevederi reprezinta o alta incalcare a legislatiei europene, pentru ca, prin interzicerea dreptului detinerii de antrepozite fiscale de catre importatori, practic, se creaza o discriminare.
[quote=Dan Schwartz, consultant fiscal]Modul in care este tratata problema antrepozitelor fiscale este de natura sa creeeze o discriminare intre producatori si importatori[/quote]
”E o problema grava care sper ca pana miercuri va fi reglementata”, a declarat consultantul Dan Schwartz.

Gilda Lazar, director corporate affairs la producatorul de tigari Japan Tobacco International, unul dintre principalii jucatori din piata, a mai descoperit si alte probleme. ”Garantiile (menite a acoperi acciza datorata in cazul in care operatorii economici se sustrag de la plata acesteia – n.r.) se aplica la capacitatea maxima de productie. E o aberatie. Ar trebui adaptata la productia realizata, nu la capacitatea maxima”, a declarat Lazar. Mai mult, ea spune ca reautorizarea anuala a antrepozitelor se traduce printr-un adevarat cosmar birocratic.

Restrictii la sange pentru duty-free-uri

Un capitol aparte vizeaza comertul prin duty-free-uri, magazinele unde, teoretic, se vand produse fara taxe numai turistilor sau corpului diplomatic. Magazinele de acest gen se afla, in principal, in aeroporturi, iar tigarile, bauturile si celelalte articole se vand in euro, numai celor care au un document de zbor.

Inspectorii Fiscului au descoperit, in urma unei monitorizari a afacerilor duty-free, ca mare parte din tigarile, bauturile si alte produse de contrabanda ajung in tara prin astfel de retele.

In nota de fundamentare ce insoteste ordonanta ce va fi aprobata miercuri se spune, printre altele, ca peste 40% din confiscarile de tigarete provin din magazinele duty-free.

In aceste conditii, guvernul a decis sa inaspreasca activitatea acestora. A crescut taxa anuala de licenta la 100.000 euro, autorizatiile sunt valabile numai 5 ani, fara posibilitatea de prelungire, iar pentru marfurile transferate se va plati TVA si accize, rambursabile ulterior. Mai mult, magazinele duty-free nu vor mai putea vinde decat cantitati limitate en-detail – 2 pachete tigari/persoana/zi, o sticla de bautura spirtuoasa etc. Pentru a controla vanzarile, Fiscul a decis ca toate casele fiscale ale duty-free-urilor sa fie conectate on line la un server din cadrul biroului/punctului vamal. In plus, toate bauturile care sunt vandute prin aceste magazine trebuie sa aiba un timbru special pe care sa scrie EXPORT. In acest fel, specialistii MFP spera ca vor evita ca marfurile sa ajunga pe piata normala.

Impozitarea luxului, la limita legislatiei europene

O alta prevedere care a starnit mult semne de intrebare se refera la decizia executivului de a reintroduce accizele pe produsele de lux. Acestea abia fusesere eliminate de la 1 ianuarie 2010, ca urmare a protestelor Comisiei Europene care a avertizat Romania ca incalca legislatia europeana.

Documentul releva ca vor fi din nou accizate confectiile din blanuri naturale (cu exceptia celor de iepure, oaie, capra), cu 45%, articole din cristal (15%), bijuteriile din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor (10%), produse de parfumerie (intre 10% si 35%), armele si armele de vanatoare altele decat cele de uz militar (100%), iahturile si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement (intre 5% si 15%), precum si motoarele cu capacitate de peste 25 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement (intre 5% si 9%). Accizele sunt similare celor percepute pana la momentul eliminarii, la sfarsitul anului trecut.
[quote=Emilian Duca, consultant fiscal]Lecturand aceasta ordonanta de urgenta, observam, de fapt o crestere a impozitarii, nu o incercare de combatere a evaziunii. Privite in ansamblu, marea majoritate a masurilor inseamna introducerea unor obligatii noi[/quote]
”Asistam la niste actiuni haotice ale Guvernului, pentru ca este limpede ca nu a existat un plan 2, asa cum se solicita de cele mai multe ori. Atunci cand nu merge ceva sa te gandesti ce poti sa faci ca sa rezolvi situatia.”, a declarat consultantul fiscal Emilian Duca.

Sanctiuni dure pentru evazionisti

Dincolo de impunerea unor noi reglementari fiscale, ordonanta inaspreste si sanctiunile pentru evaziunea fiscala. Printre altele, Guvernul vrea ca, alaturi de debitori, sa raspunda in fata legii si administratorii firmelor respective. In plus, cei care isi duc firmele in faliment, cu scopul de a scapa de plata unor datorii, sa raspunda cu propria avere, iar bunurile care au fost instrainate sa fie readuse in patrimoniu si vandute pentru plata datoriilor. Mai mult chiar, daca administratorul este de negasit, bunurile firmei sa poata fi executate silit.

O alta prevedere importanta vizeaza incriminarea contrabandei la frontiera. Cei care introduc sau scot din tara bunuri si marfuri accizabile de peste 20.000 de lei si de 40.000 lei in cazul altor marfuri sa fie cercetati pentru contrabanda. Pentru aceeasi infractiune vor fi cercetati si cei care sunt prinsi cu produse sub aceste valori, de doua ori in decursul unui an. In plus, cei care sunt prinsi la granita cu bani cash nedeclarati de peste 10.000 de euro, nu vor mai fi amendati, ca pana acum, ci acuzati de contrabanda si, astfel, pasibili de inchisoare de la 2 la 7 ani.

Guvernul mai propune si inasprirea pedepsei cu inchisoarea pentru traficantii de timbre pentru tigari, formulare fiscale si alte asemenea documente cu caracter fiscal, de la 7 la 12 ani.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...