„In prezent, Fondul Monetar International (FMI) lucreaza la noul cadru macroeconomic al Romaniei, in contextul primei evaluari asupra acordului stand-by, de la inceputul lunii august. Noua prognoza de scadere economica luata in calcul in noul cadru se situeaza intre 7% si 8%”, au declarat sursele citate.
„Cei de la FMI inca nu au stabilit inca o cifra exacta deoarece asteapta anumite date despre evolutia economiei in trimestrul doi, insa din informatiile culese pana acum, noua estimare a PIB va fi situata in acest interval. Cel mai probabil si ceilalti indicatori macroeconomici vor fi modificati, insa in ceea ce priveste deficitul de cont curent si inflatia, ajustarea se va face in jos”, au completat acestea.
Economia s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, insa unii economisti sunt de parere ca PIB-ul ar putea inregistra niveluri si mai scazute in trimestrele urmatoare.
Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a declarat in luna iunie ca punctul cel mai de jos al recesiunii va fi atins in trimestrul 3, in contextul in care exista o „aplecare in jos” a creditelor noi acordate companiilor.
Prognoza pe care FMI a anuntat-o dupa incheierea negocierilor cu autoritatile romane din luna martie indica o contractie economica de 4,1% din PIB pentru 2009.
O delegatie a FMI va veni la Bucuresti la inceputul lunii august, pentru prima evaluare a acordului stand-by, aprobat de board-ul institutiei in luna mai.
La negocierea acordului, autoritatile romane si reprezentantii Fondului au convenit criterii de performanta pentru deficitul bugetar si inflatie, pornind de la un scenariu macroeconomic bazat pe o scadere a PIB cu 4,1% in acest an.
Tintele privind deficitul bugetar pentru iunie si septembrie sunt de 14,5 miliarde lei la jumatatea anului (2,73% din PIB), respectiv 18,6 miliarde lei (3,5% din PIB) la finele primelor 9 luni.
Alte surse, care vor fi si ele prezente la discutiile cu FMI, au declarat anterior pentru Mediafax ca Romania va solicita institutiei cresterea tintei de deficit bugetar de la 4,6% din PIB, cel mai probabil la 5,5% din PIB, in conditiile in care estimari recente ale Ministerului Finantelor indica o rata de nerealizare a veniturilor bugetare de aproape doua procente din PIB.
Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Publice, a declarat miercuri ca bugetul general consolidat a inregistrat in primul semestru un deficit de 14,418 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, cu 0,03 puncte procentuale sub limita maxima convenita cu FMI.
Potrivit datelor preliminare, veniturile la bugetul general consolidat au totalizat 77,23 miliarde lei, in timp ce chetuielile s-au ridicat la 91,65 miliarde lei.