„Acordul cu FMI merge mai departe”, a spus Boc. „Era singura masura pe care o mai puteam lua”.
Noul TVA intra in vigoare de la 1 iulie.
Masura va aduce o suma de 3,5 – 4 miliarde de lei la bugetul de stat, pana la finalul anului, a spus ministrul de finante Sebastian Vladescu, care a adaugat ca tinta de deficit bugetar pe acest an, de 6,8% din PIB, va putea fi astfel respectata.
„In niciun caz nu consideram ca aceasta masura (cresterea TVA – n.r.) este buna pentru Romania si pentru economia romaneasca. Propunerea noastra anterioara (respinsa de Curtea Constitutionala – n.r.) era chirurgicala, opera exact acolo unde bugetul o luase razna”, a declarat ministrul de finante, Sebastian Vladescu.
„Cresterea TVA este o masura care acum ne asigura stabilitatea si finantarea”, a mai spus Vladescu.
Propunerea de majorare a TVA va fi trimisa FMI, care urmeaza sa se reuneasca cel mai probabil miercuri in board pentru a lua o decizie in privinta acordarii transei de imprumut.
Avand in vedere ca marirea TVA este unica masura luata de guvern, cota unica ramane neschimbata.
Dincolo de majorarea taxei pe valoarea adaugata, Guvernul a mai decis accelerarea restructurarii sectorului public. „Guvernul trebuie sa duca la capat restructurarea in institutii. Abordam cu calm dar cu responsabilitate situatia”, a mai declarat premierul Emil Boc.
Pe de alta parte, in cadrul sedintei de guvern de sambata, premierul Emil Boc ar fi cerut ministrilor sa aplice rapid procedurile de restructurare a institutiilor pe care le conduc si ca acest proces, care va presupune inclusiv concedieri de personal, sa fie initiat prin ordonanta de urgenta (OU), daca legislatia permite, relateaza Mediafax.
„Premierul le-a cerut ministrilor sa inceapa rapid restructurarea institutiilor, spunandu-le ca pot modifica organigrama si prin ordonanta de urgenta, daca nu este neaparata nevoie de o hotarare de Guvern”, au spus sursele citate de Mediafax.