- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Impozitul forfetar: Cum va fi calculat si cat va plati o shaormerie sau un restaurant

13 Sep, 16:24 • Redactia DailyBusiness
Proprietarul unui restaurant cu o suprafata de 150 metri patrati din centrul Capitalei va plati de la inceputul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), in timp ce pentru o shaormerie de peste 50 metri patrati se vor achita cel putin 12.474 lei (2.835 euro).
Impozitul forfetar: Cum va fi calculat si cat va plati o shaormerie sau un restaurant

Formula de determinare a impozitului
forfetar propusa de Guvern ia in calcul rangul localitatii, dar si al
zonei din municipii si marii poli regionali (Brasov, Cluj, Constanta,
Craiova, Iasi Ploiesti Timisoara), suprafata localului si un
coeficient de sezonalitate, care este clasificat in mod asemanator cu
cel al rangului localitatii.

Cel mai mare impozit forfetar va fi
achitat de restaurantele de peste 300 de metri patrati din Zona A a
Capitalei, care vor plati 22.680 de lei/an (echivalentul a circa
5.200 de euro). Pentru restaurantele de peste 300 de metri patrati
este aplicat un singur coeficient de suprafata.

Impozitul forfetar anual/unitate este
determinat dupa formula k * (x + y*q) *z, unde k este valoarea
impozitului standard de 1.400 de lei, x – variabila in functie de
rangul localitatii, y – variabila in functie de suprafata utila a
locatiei, z – coeficient de sezonalitate, iar q – 0,8 (unic)
reprezinta coeficient de ajustare pentru spatiu tehnic unitate de
desfasurare a activitatilor, noteaza Mediafax.

La un restaurant de 100 de metri
patrati diferentele sunt semnificative in functie de localitate si
zona de amplasare. Un local de 100 de metri dintr-o comuna va plati
1.785 lei/an, in timp ce un restaurant cu aceleasi dimensiuni
amplasat in Bechet, oras cu 3.657 de locuitori, din judetul Dolj, va
achita de trei ori mai mult, respectiv 5.600 de lei/an.

Statiunile montane, de pe litoral
sau cele balneoclimaterice au un statut special
, cu o variabila
in functie de rangul localitati egala cu cea a oraselor fara rang de
municipiu (2) si un coeficient de sezonalitate mai mic decat al
oraselor, de 0,35. In acest caz, proprietarul unui restaurant din
Predeal, Sinaia, Eforie sau Mamaia va plati un impozit forfetar mai
mic decat cel din Bechet, orasul cu 3.600 de locuitori din judetul
Dolj.

Impozitul forfetar, prin care se
inlocuieste cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o
suma fixa,
[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/impozitul-forfetar-se-aplica-de-la-1-ianuarie-2014-legea-va-fi-trimisa-spre-aprobare-parlamentului-93546/]se
va aplica de la 1 ianuarie 2014[/url], potrivit unui proiect de lege
discutat in prima lectura miercuri in Guvern si care va fi trimis
Parlamentului spre adoptare in regim de urgenta.

Ministrul delegat pentru IMM, Turism si
Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat ca impozitul forfetar se
va aplica pentru cateva mari categorii de servicii
: hoteluri
si pensiuni; restaurante, baruri si cafenele; saloane de
infrumusetare si spalatorii auto.

Guvernul urmareste prin
aceasta masura largirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor
care nu declara profit si care, potrivit autoritatilor, fac evaziune
fiscala.

Anterior, s-a dorit introducerea imporzitului
forfetar incepand cu
1 iulie
, apoi s-a vehiculat ca termen luna
octombrie
.

Citeste si:
Impozitul forfetar: Cat vor plati hotelurile de 3 si 4
stele
Cat vor plati barurile pentru impozitul forfetar

Cum se calculeaza
noul impozit forfetar pentru spalatorie, vulcanizare sau service auto

Ce
va aduce impozitul forfetar: „Daca nu e bine gandit, poate fi
catastrofal”

Urmărește Daily Business pe Google News