„Bancile trebuie sa faca mult mai mult, inclusiv ARB, pentru ca sa inteleaga publicul. Nu numai noi trebuie sa spunem asta. ARB-ul trebuie sa iasa sa explice cum functioneaza bancile comerciale”, a spus Isarescu, citat de Mediafax..
El a aratat ca atunci cand se intreaba in Romania daca este cineva „de huiduit” sunt indicate bancile.
„Ca si cum bancile sunt societati de binefacere, nu tot de afacere. Diferenta nu este cunoscuta in Romania: orice afacere trebuie sa devina o binefacere, cu sponsorizari si asa mai departe. De multe ori cand iesim noi sa explicam este prea tarziu, curentul s-a format deja impotriva bancilor”, a spus guvernatorul BNR.
Pe de alta parte, el crede ca bancile trebuie sa actualizeze strategiile si planurile de afaceri si sa acorde mai multa importanta intreprinderilor mici si mijlocii si sectorului corporatist.
„Bancile trebuie sa transforme IMM-urile in parteneri adevarati. Asta este o munca grea, care se inscrie la fidelizarea clientilor. Pana acum (fidelizarea – n.r.) a fost sa le dea dobanzi mai mari, eventual clientilor cu venituri mai mari, sa le dea facilitati, ca sa isi asigure sursele de finantare. E o maniera de a face business”, a continuat Isarescu.
Totodata, el a spus ca este interesul bancilor sa pregateasca specialisti pentru a acorda consultanta, inclusiv in domeniul fondurilor europene.
Isarescu considera ca bancile trebuie sa ajute IMM-urile si pentru a-si dezvolta in continuare capacitatile antrerenoriale.
„Multe dinte proiectele care au blocat pur si simplu accesul altora la fonduri europene sunt niste ganduri frumoase, nu niste vise, unele sunt introduse uneori din interese politiice, nepotisme, interese locale, nici nu mai stii ce este, si blocheaza alte proiecte. Unii oamenii au vrut sa faca ceva, dar de la inceput iti dai seama ca nu au avut viziunea necesara”, a aratat guvernatorul bancii centrale.
El crede ca bancile pot sa ajute IMM-urile si prin imbunatatirea accesului acestora la informatii, in conditiile in care multe dintre aceste firme nu sunt in orasele mari, ci dispersate in teritoriu, unde principala sursa de informare este televiziunea.
„Daca atitudinea bancilor se va schimba, nu cred ca vor mai aparea ocazii de critici virulente privind activitatea bancara din Romania, privind tratamentul acordat clientilor”, a concluzionat Isarescu.