„Alegerile (din 2000 – n.r.) au fost pierdute intr-o maniera normala pentru cine stie in ce masura se pot imbina ciclurile politice si economice, au fost pierdute de guvernul pe care l-am condus. Perceptia de mai bine s-a simtit putin, dar reformele economice au fost dure, mai ales in 1998 si 1999, dar si in 2000”, a spus Isarescu, citat de Mediafax.
„Ciclurile economice si politice n-o sa se suprapuna daca nu educam populatia din punct de vedere financiar. Masuri coerente din punct de vedere economic se vad cu intarziere, exista o defazare, chiar daca ai crestere economica. Multa lume mi-a spus atunci „, a afirmat Isarescu.
El a mai spus ca unul dintre obiectivele pe care si le-a stabilit in anul 2000 a fost organizarea de alegeri libere si corecte intr-un mod ireprosabil.
„Din moment ce am pierdut atat de glorios nu cred ca mai exista vreun dubiu. Alegerile au fost libere, corecte, nefortate, s-a platit tributul, dupa mine exagerat, pentru reformele economice, in special de Partidul Taranist. Nu m-am simtit deloc jignit ca m-au facut taranist cand am plecat, desi adevarul este ca daca am vreo legatura traditionala, bunicii mei au fost liberali”, a continuat Isarescu.
Vorbind despre actul de guvernare, Isarescu a aminitit ca Romania a trecut prin cinci crize financiare in ultimii 20 de ani „si tot nu s-a invatat minte”, sugerand ulterior ca lipsa educatiei financiare este cauza acestui comportament.
„Se spune despre romani, prin strainatate, ca daca acum apare un nou Caritas in Piata Unirii se gasesc 200.000 de insi care sa mearga acolo. Atat de jos este educatia financiara”, a mai spus Isarescu.