- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu: Stimularea consumului este o idee periculoasa, trebuie stimulata munca

23 Feb, 11:31 • Redactia DailyBusiness
Stimularea consumului pentru reluarea cresterii economice este o idee periculoasa intrucat are o baza sociala si politica, in contextul in care se apropie alegerile si exista 5 milioane de pensionari, considera Mugur Isarescu (foto), guvernatorul BNR.
Isarescu: Stimularea consumului este o idee periculoasa, trebuie stimulata munca

„Sa stimulam consumul ca sa avem crestere economica nu pot sa o calific decat ca pe o idee proasta. Nu putem sa o punem in practica”, a spus Isarescu, citat de Mediafax.

„Romanii trebuie sa fie lasati si stimulati sa munceasca si sa stimuleze productia, iar consumul va creste in primul rand in zonele unde avem crestere de productie, cum ar fi exporturile”, a adaugat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

El afirma ca stimularea consumului este o idee periculoasa intrucat are o baza sociala si politica.

„Sunt 5 milioane de pensionari, partidele politice se vor bate pentru castigarea alegerilor, si doar 4 milioane de angajati. Nu exista suficienti economisti, s-au mai adunat in sala asta, care sa spuna: nu se poate, daca intrati pe o asemenea banda, nici nu mai ajungem sa stimulam consumul”, a continuat guvernatorul bancii centrale.

Guvernatorul a aratat ca Banca Nationala l-a imputernicit sa spuna ca pentru o crestere economica durabila este nevoie de trei lucruri:”stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii”, in primul rand prin investitii si crearea de locuri de munca.

„Mi se pare nefezabila, dar si periculoasa chiar, repetarea aproape excesiva ca nu avem crestere economica pentru ca nu stimulam consumul. Pai cum sa stimulam daca noi am avut un consum mult mai mare, cu 14% mai mare decat productia interna. Stimularea consumului in conditiile actuale inseamna revenirea la aceeasi problema, a sustenabilitatii”, a precizat Isarescu.

El a mentionat ca estimarea initiala arata reducerea deficitului de cont curent de la 12-14% din produsul intern brut (PIB) spre 8% din PIB, dar corectia realizata a fost mai mare.

Urmărește Daily Business pe Google News