- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

LIVE TEXT Declaratii Basescu: Daca mai continuam asa, in 2 ani am fi ajuns la \”performantele\” Greciei

13 May, 18:35 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa, cu incepere de la ora 18:15, la Palatul Cotroceni.
LIVE TEXT Declaratii Basescu: Daca mai continuam asa, in 2 ani am fi ajuns la \performantele\ Greciei

Este a patra declaratie de presa pe care o face presedintele Basescu in curs de o saptamana.

Joi, 6 mai, Traian Basescu a anuntat reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor cu 15% si a ajutorului de somaj, potrivit intelegerii cu FMI.

Cele mai importante declaratii:

– Anul acesta, bugetul de stat transfera la pensii 1,7 mld. euro. Ne trebuie minim 2,2 mld. euro. Diferenta nu o avem.

– Intentia este sa mentinem reducerea pensiilor cu 15% pana la 31 decembrie.

– In judetul Bihor sunt 52.756 pensionari de invaliditate, reprezentand 32,9% din totalul pe judet.

– 7 milioane de romani beneficiaza de 200 de diverse ajutoare de la stat, insumand 2 mld. euro in 2010.

– Avem o indatorare de 31% din PIB, probabil la finalul anului vom atinge 36%. Speram sa nu depasim 40%.

– La intalnirea de miercuri cu Guvernul vom avea intreg ansamblul de masuri.

– E posibil sa pierdem transa FMI din iulie.

DailyBusiness.ro a relatat in timp real declaratiile Presedintelui.

Nu as vrea sa se inteleaga ca suntem intr-o situatie roz. Suntem intr-o situatie dificila, dar care ne permite aplicarea de corectii.

Dezvoltarile sistemului clientelar nu fac decat sa afecteze valorile unui stat democratic. Singura solutie este reforma statului, acompaniata de reforme sociale si economice.

In ceea ce priveste sistemul de pensii, sunt si explicatii de ordin financiar, cum ar fi lipsa banilor, dar si explicatii care vizeaza interiorul sistemului de pensii. Spre exemplu, pentru anul acesta, bugetul de stat transfera 1,7 miliarde de euro. Pentru a plati pensiile, ar trebui sa transferam minim 2,2 miliarde de euro. Diferenta nu o avem.

Din acest motiv, solutia pe care am propus-o in discutiile cu FMI, Banca Mondiala si UE a fost reducerea cu 15% a pensiilor.

Avem 1,8 milion de pensionari cu stagiul complet. In acelasi timp, avem 1,3 mil. pensionari fara stagiu complet, pensionati la cerere. Si mai avem 906.000 pensionati pe caz de boala. Totalul este de 2,2 milioane de pensionari cu stagiu neindeplinit.

De ce s-a produs cresterea pensionarilor pe caz de boala? In Bihor sunt 52.756 pensionari de invaliditate, reprezentand 32,9% din total. In Covasna sunt doar 5.403 pensionari de invalidate pe caz pe boala, reprezentand 12,2% din totalul de pensionari. In Mehedinti sunt 13,6%, in sectorul 1 din Bucuresti 13,1%, in Tulcea 7,2%.

Acest procentaj de 32,9% ne arata ceva in neregula in judetul Bihor, mai ales ca sunt sate intregi unde barbatii sunt pensionati pe caz de invaliditate. Mai exista judete in aceasta situatie. Aici se intampla ceva.

Intentia este sa mentinem reducerea pensiilor cu 15% pana la 31 decembrie, dar este doar o intentie, in speranta ca pentru bugetul anului 2011 vom avea resursele financiare sa acoperim integral bugetul de asigurari sociale din bugetul de stat.

Ajutoarele sociale

In prezent, sunt circa 200 de ajutoare de diverse tipuri de care romanii pot beneficia. Acestea costa peste 2 miliarde de euro in 2010. De ele beneficiaza 7 milioane de romani. Mare parte din aceste ajutoare sunt nejustificate si reprezinta o alta forma de clientelism. Au fost ori la inceput ori la sfarsit de mandate si viziau efecte electorale.
[quote=]Intentionam sa mentinem reducerea pensiilor cu 15% pana la 31 decembrie[/quote]
In unele judete, sunt persoane care cumuleaza ajutoare si au ajuns la venituri de peste 3.000-5.000 lei pe luna. Nu este o practica generalizata, dar sunt suficienti beneficiari ai acestor ajutoare, care sa ne ridice semne de intrebare. Intr-un singur judet am constatat ca sunt oameni care incaseaza si ajutorul de somaj si lucreaza la negru, sau exista un judet in care sunt 128 de oameni care lucreaza cu contract si incaseaza ajutorul de somaj.

Pana acum cateva saptamani nu m-am ocupat de subiectul costurilor sociale. Cand am aflat, am inceput sa cer informatii si sa inteleg sistemul. Daca ar fi existat bani, cu certitudine s-ar fi platit integral. Din pacate nu avem acea jumatate de milliard in plus pentru bugetul asigurarilor sociale.

Pana la sfarsitul anului trebuie sa punem la punct sistemul de asistenta sociala pe care il finantam, astfel incat acesta sa nu mai fie o zona a risipei fara limita.

3 milioane de oameni trebuie sa cotizeze ca sa asigure 1,4 milioane de bugetari si 6 milioane de pensionari.

Nu invinuiesc pe nimeni, dar trebuie sa facem ceva ca sa evitam colapsul.

Pericolul de a ajunge ca Grecia

Daca vom continua asa, mai avem 2 ani pentru a ajunge la „performantele” Greciei. Dar, avem inca timp sa luam masuri ca sa nu ni se intample un lucru rau.

Ducand inainte lucrurile asa cum ele sunt acum, si marind fiscalitatea, ar fi fost inevitabil un nou acord cu FMI, UE, si BM. De data aceasta, un imprumut mai mare, evaluat la 30 miliarde euro.

Daca am face un nou imprumut, care nu poate fi in nici un caz mai mic de 20 mld. euro, fara sa luam masuri, Romania ar ajunge in 2013 la un nivel de indatorare de 67% din PIB, cam doua bugete anuale.

In momentul de fata, indatorarea este de 31% si pana la sfarsitul anului va ajunge la 36%. Aceasta valoare o vom suporta greu, iar masurile care trebuie luate acum au scopul sa previna cresterea nivelului de indatorare la 40%. Acum, economia este indatorata cu un buget pe un an.

De aceea eu cred ca cea mai buna optiune a fost aceea pe care am avut-o. Nu a fost o optiune care mi s-a nazarit mie. Au fost consultari cu Guvernul si Banca Nationala, cu proiectii pana in 2013, cu ce se intampla intr-un caz, ce se intampla in altul.

Nimeni nu reduce salarii de dragul de a reduce salarii. Trebuie sa le optimizam pentru ca sunt excesive. Nu as fi pus problema optimizarii, daca nu as fi constatat ca in sistemul social facem multa risipa, ca in sistemul de pensii avem multi cetateni asupra carora exista suspiciuni privind felul in care au dobandit statutul de invaliditate. Sunt zeci de mii de oameni care au un astfel de venit. Trebuie sa corectam aceasta realitate.

„Exista politicieni care cred ca a stimula violenta este solutia”

In nici un caz aceste masuri nu sunt suficiente. Astept intalnirea de miercuri cu Guvernul pentru a avea tot ansamblul de masuri. Fara a avea tot ansamblul de masuri ar fi prematur sa angajez discutii cu pensionarii, sindicalistii si alte categorii care vor sa stea de vorba cu presedintele. Vreau sa le dau explicatii verificate si agreate de Guvern.

Celor care deja au chemat liderii sindicali pentru indicatii, celor care au introdus printre pensionari un grup cu predispozitie la violenta, le spun sa inceteze.

Ii avertizez pe acestia sa nu incerce sa creeze acte de violenta, spaime printre oameni. Manifestarile se pot desfasura civilizat. Vorbesc pe ceea ce stiu, exista politicieni care cred ca a stimula violenta este solutia.

Basescu raspunde la interpelarile ziaristilor

Nu cred ca Guvernul ar trebui sa demisioneze. Ultimul lucru de care avem nevoie este o criza politica, sa incepem negocieri si sa facem un nou guvern. Am iesit sa comunic toate aceste aspecte pentru ca nu am vocatia lasului. Din acest motiv, nu Emil Boc este cel care face aceste anunturi.

Seful statului, intr-o astfel de situatie, cand se iau masuri dificile, are obligatia sa-si asume parte din solutii sau sa recunoasca problema si sa spuna „da, sunt de acord cu acest program”. Eu fac un efort de explicare, in speranta ca se va intelege de ce se iau aceste masuri.

Este posibila renegocierea acordului cu Fondul Monetar International. Aceasta ar insemna pierderea transei din iulie, dar asta nu e o nenorocire. Dar vor urma alte masuri, de crestere a fiscalitatii.

Fondul nu va fi satisfacut doar cu emiterea actului normativ cu aceste masuri, va dori sa stie ca acest act nu a fost blocat la Parlament sau la Curtea Constitutionala. Solutia ar putea sa fie asumarea raspunderii Guvernului. Pentru ca nu este timp. Pe 15 iunie trebuie sa fim cu procesul incheiat. Avem mare nevoie de acesti bani la sfarsitul lunii iunie. Daca nu vine transa, ne vom imprumuta pe piata.

In ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului, pot sa exprim o speranta ca nu va fi sau va fi putin afectata. Sper sa fie minim afectata. Nu va pot spune, pentru ca in momentul de fata se fac calcule pe toate variantele.

Reducerea pensiilor nu se va face diferentiat. Eu cred ca daca procedam asa, atunci vom intra intr-o discutie care se va termina de Revelion. Asta este parerea mea.

Sunt una dintre persoanele care a reprosat faptul ca anul acesta s-a platit al 13-lea salariu. Era prevazut in contract, dar cred ca se puteau gasi solutii.

Ar fi extraordinar ca politicienii sa renunte la veniturile de la stat. Clasa politica ar arata ca este solidara. Este un gest pe care toti il putem face pana la 31 decembrie. Este un gest psihologic. Si nu numai salarii, ci si la venituri forfetare.

Daca se adopta programul cu FMI, Ministerul Finantelor va elibera fonduri de salarii cu 25% mai mici. Si daca nu va vrea sa reduca, nu va avea avea bani.

Este necesara, de asemenea, si reducerea aparatului bugetar cu 25%. Nu este o abordare liniara. Nu o sa faci asta intr-un spital, unde e deficit de cadre, intr-un loc unde sunt mai putini oameni decat trebuie.

Urmărește Daily Business pe Google News