- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Lupta cu francul elvetian: Cum incearca bancile sa stopeze restantele

11 Aug, 00:07 • adrian.mihaltianu
Aprecierea excesiva a francului elvetian in comparatie cu leul da batai de cap bancilor si clientilor acestora. Astfel, institutiile financiare au fost nevoite sa ia anumite masuri pentru ca aceasta evolutie sa afecteze cat mai putin ratele platite lunar de romani.
Lupta cu francul elvetian: Cum incearca bancile sa stopeze restantele

Francul elvetian (CHF) a atins miercuri un nou maxim istoric, referinta publicata de BNR, de 4,0865 unitati, fiind cu 6,44 bani peste cursul de schimb valabil marti. Leul s-a depreciat in acest an cu 19,4% fata de moneda elvetiana, de la 3,4211 lei/franc la finalul lunii decembrie 2010.

Fata de inceputul anului 2010, moneda nationala inregistreaza o pierdere de 43,8%. Inaintea declansarii crizei financiare, din septembrie 2008, francul se tranzactiona pe piata romaneasca in jurul a 2,2 lei/unitate, iar deprecierea in raport cu acea referinta se ridica la circa 85%.

Cele mai multe dintre banci evalueaza individual situatia fiecarui client pentru a gasi solutia potrivita acestuia, in timp ce OTP Bank are o oferta care poate fi adresata tuturor clientilor cu credite in franci elvetieni.

“[b]Millennium Bank[/b] propune solutii clientilor care au dificultati in a-si rambursa creditele, in masura in care sunt indeplinite anumite conditii. Fiecare caz este analizat individual pentru identificarea celor mai bune variante prin care banca poate veni in sprijinul clientului”, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii institutiei.

De exemplu, Millennium Bank poate decide [b]sa extinda perioada de rambursare[/b] pentru creditele de nevoi personale negarantate pana la 10 ani sau chiar pana la 20 de ani, daca imprumutul poate fi garantat cu o ipoteca. In anumite cazuri, se poate acorda o perioada de gratie de maximum 12 luni, in care clientul achita doar dobanda si eventualele comisioane; dupa aceasta perioada, creditul este reesalonat in rate lunare egale pe perioada de rambursare ramasa.

Conform oficialilor Millennium Bank, exista si o solutie pe termen scurt, prin care clientii fara restante pot solicita, in anumite conditii, [b]amanarea platii unei rate lunare[/b], aceasta urmand sa fie achitata la sfarsitul creditului, impreuna cu ultima rata. Clientul poate solicita acest lucru de maximum trei ori pe toata durata creditului.

La randul sau, reprezentantii [b]Raiffeisen Bank[/b], au mentionat ca de peste 2 ani banca ofera solutii tuturor clientilor care intampina probleme la rambursarea creditelor, inclus pentru cele in franci elvetieni.

“Solutiile de restructurare sunt discutate cu toti clientii care intampina dificultati de plata si, in functie de probleme si situatia fiecaruia, gasim solutia cea mai potrivita, pe o perioada de maximum doi ani”, au spus acestia.

“Clientii trebuie sa vina din primul moment in care se simt in dificultate la banca si sa discute cu specialistii nostri. Este important ca detinatorul de credit sa stie ca putem veni cu solutii la situatia sa – [b]extinderea perioadei de rambursare, o reducere de dobanda[/b] etc – dar, la expirarea perioadei de restructurare a creditului, va trebui sa-si achite datoriile”, au adaugat oficialii Raiffeisen Bank.

Ei au subliniat ca portofoliul de credite in franci elvetieni nu este semnificativ si nu pune probleme mai multe decat portofoliul de credite imobiliare in euro.

[b]OTP Bank[/b] a decis sa ofere clientilor sai cu credite in franci elvetieni o serie de solutii pentru a-i ajuta sa depaseasca aceasta perioada.

“Avand in vedere aprecierea excesiva a francului elvetian din prezent, noi propunem clientilor doua solutii. [b]Scadem cu 1 punct procentual dobanda[/b], ceea ce inseamna o reducere cu pana la 10% a ratei pe care o platesc clientii. In plus, am decis ca sa [b]stopam plata principalului[/b] (capitalului) din rata pe o perioada de 2 ani, astfel incat clientii sa plateasca numai restul de dobanda pentru a aduce inca 10-20% reducere in plata ratei”, a declarat Gabriel Cretu, directorul de retea si vanzari la OTP Bank Romania.

„Efectul celor doua masuri este diferit de la un credit la altul in functie de durata acestuia si suma pe care o are clientul de platit. Cumularea celor doua masuri duce, pe medie, la o reducere de 20-30% a ratei”, a adaugat Cretu.

Plata principalului (capitalului) va fi reesalonat pe perioada ramasa a creditului. Astfel, este mai usor de suportat de catre clienti daca la terminarea acestei perioade de inghetare clientul opteaza pentru lungirea maturitatii cu inca doi ani, insa la terminarea creditului clientul nu trebuie sa aibe mai mult de 65 de ani.

“Astfel, incercam sa contrabalansam aprecierea excesiva a francului si ne asteptam ca in urmatoarea perioada lucrurile sa revina la normal”, a mai spus oficialul OTP Bank.

 “Solutia se aplica tuturor clientilor care vin sa solicite acest lucru. Informam clientii ca au aceasta posibilitate, iar atunci cand intarzie cateva zile la plata ii si sunam pentru a trece acest hop”, a precizat Cretu.

El a spus ca in momentul de fata marirea francului din ultimele zile nu are efect pentru ca majoritatea clientilor nu a platit inca rata. Urmeaza sa se faca plati.

“Ca sa vedem efecte este prea devreme. Tot ce vedem in prezent sunt reactii emotionale. [b]Ne sfatuim clientii sa nu reactioneze emotional[/b] in momentul de fata pentru ca acesta este cel mai rau lucru. E un joc cu suma negativa pentru ambele parti, si pentru noi si pentru clienti”, a precizat reprezentantul OTP Bank.

“O stopare in prezent a platii creditului si lipsa intrarii in programele puse de banca la dispozitia clientilor are ca efect pierderi de ambele parti, pentru ca noi nu suntem firma de executat imobiliare si ca atare nu este profitabila aceasta activitate. In al doilea, rand executarea garantiilor nu acopera de cele mai multe ori creditul. In al treilea rand, asta nu e o solutie pentru clienti pentru ca in momentul executarii unei garantii in momentul de fata lasa clientul cu un minus, marcheaza pierderea”, a subliniat Gabriel Cretu.

Nu trebuie uitat ca aceste credite sunt luate pe o perioada mare de timp, de 25-30 de ani, timp in care sunt urcusuri si coborasuri la nivelul cursului.

“[b]Cu totii speram in revenirea situatiei la normal[/b]. Speram ca rata de schimb sa revina in intervalul 1,2-1,3 franci pe euro in urmatoarele trei luni”, a spus Cretu.

El a atras atentia ca nu doar francul elvetian s-a apreciat puternic, ci prin comparatie cu 2007 si moneda europeana a castigat teren semnificativ.

OTP Bank are 13.800 de clienti care au contractat credite ipotecare in franci elvetieni, ceea ce inseamna 70% din total portofoliu de 18.600 de clienti care au luat imprumuturi ipotecare.

Valoarea totala a creditelor in franci elvetieni reprezinta 80% din suma acordata de banca sub forma creditelor ipotecare, la contravaloarea in lei.

Creditele cu intarzieri la plata de peste 90 de zile reprezinta, ca valoare, 8% din totalul imprumuturilor ipotecare in franci, iar ca numar 4%.

Pe intreaga piata bancara, restantele de cel putin o zi la creditele in valuta [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/tot-mai-multi-romani-uita-de-rata-la-banca-restantele-la-credite-in-crestere-in-iunie-65834/ ]au crescut cu 6,6% in iunie[/url], la echivalentul a 10,77 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Restantele de peste 90 de zile la creditele accesate de populatie [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/restantele-de-peste-90-de-zile-la-creditele-populatiei-la-un-nou-maxim-istoric-65756/ ]au crescut cu 4% in luna mai[/url], la un nou maxim istoric de 4,5 miliarde de lei (1,06 miliarde euro), conform datelor Biroului de Credit.

In categoria „alte monede”, unde sunt incluse si imprumuturile accesate in franci elvetieni, restantele au depasit pentru prima data cifra de un miliard de lei (1,05 miliarde lei), fiind in crestere cu aproape 100 milioane de lei fata de luna anterioara.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum e îngropată în datorii
O importantă fabrică din București a fost scoasă la vânzare. De la peste 600 de angajați, acum ...
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație are și riscă amenzi usturătoare
Semnul de circulație care le dă bătăi de cap șoferilor în 2025. Mulți nu știu ce semnificație ...
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul la uşă
Amenzi de până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc. Greşeală fatală dacă ţii administratorul ...
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se atingă de ele
Ce prețuri au cireșele care se vând acum în supermarketuri. Clienții nici nu îndrăznesc să se ...
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui Călin Georgescu să își pună capăt zilelor
VIDEO Influencerul Makaveli a avut, în trecut, o tentativă de suicid. De ce a vrut susținătorul lui ...
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Horoscop rune. Zodiile cu fertilitate şi belşug, WUNJO le poartă noroc toată săptămâna
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce se va întâmpla cu angajații care fac ore suplimentare
Zece tipuri de venituri înghețate sau eliminate prin „ordonanța trenuleț” în 2025. Ce ...
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul singur
Schimbare în școli din 2025. Elevii cu rezultate deosebite la învățătură pot promova doi ani într-unul ...
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. Te faci de râs”
Victor Ponta, avertisment pentru coaliție: „Crin Antonescu nu are șanse să intre în turul doi. ...