„Nu voi comenta daca este necesara o restructurare masiva in sectorul public din Romania. Cu toate acestea, ponderea cheltuielilor in sectorul public ca procent din PIB este cu mult peste medie (a UE – n.r.)”, a declarat Kenneth Orchard, analist Moody’s, citat de Mediafax..
El a adaugat ca scaderea salariilor va aduce ponderea cheltuielilor mai aproape de media UE, mentionand insa ca Guvernul trebuie sa ia in considerare cresterea eficientei la nivelul intregului sector public.
„Imbunatatirea eficientei din sistemul public este o parte importanta din dezvoltarea economica. O productivitate mai mare a sectorului public permite salarii mai mari si lasa loc pentru mai multi oameni sa lucreze in mediul privat, principalul generator de crestere economica pe termen lung”, a mai spus Orchard.
Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa reduca drastic cheltuielile, astfel incat deficitul bugetar sa nu treaca de 6,8% din PIB la finele anului, printre masuri figurand scaderea cu 25% a salariilor in sectorul public si cu 15% a pensiilor.
PSD a depus saptamana trecuta, la Curtea Constitutionala, o sesizare referitoate la neconstitutionalitatea Legii pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, privind masurile de austeritate.
Board-ul FMI va evalua acordul cu Romania la finele lunii iunie, in vederea aprobarii unei noi transe din imprumut. Romania are in derulare un program de imprumuturi externe in valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD.