- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Piata de leasing a reintrat pe scadere in primul trimestru. Vezi de ce

03 Jul, 15:18 • adrian.mihaltianu
Piata de leasing financiar din Romania s-a diminuat cu 2,5% in primele trei luni din acest an fata de perioada similara a anului trecut, dupa ce in 2011 a avut un avans de 20%, peste asteptari.
Piata de leasing a reintrat pe scadere in primul trimestru. Vezi de ce

Astfel, la 31 martie 2012, piata a coborat la 277,3 milioane de euro, dupa ce la finele primul trimestru din 2011 era de  284,57 milioane de euro.

In ceea ce priveste intreg anul 2011, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/piata-de-leasing-a-crescut-peste-asteptari-avans-de-20-in-2011-75396/]piata a crescut cu 20%[/url], totalizand 1,349 miliarde de euro.

„Evolutia primului trimestru se incadreaza in estimarile Asociatiei indicand o tendinta de stagnare a businessului, stagnare ce nu credem ca va influenta evolutia pozitiva de crestere estimata pana la 10% la finele anului 2012”, a mentionat presedintele ALB, Antoaneta Curteanu.

„De regula, T1 al fiecarui an este unul mai putin profitabil, iar conditiile macroeconomice si politice induse de iarna acestui an pot fi o cauza a acestei evolutii. In situatia in care majoritatea societatilor de leasing financiar din Romania apartine marilor grupuri financiar bancare din Europa este bine sa analizam aceasta evolutie in contextul unui comportament de asteptare a unor semne de crestere economica care sa stea la baza unei revigorari a creditarii agentilor economici din Romania”, a adaugat ea.

Curteanu a mentionat ca asociatia isi pastreaza estimarile de crestere pozitiva si ramane in asteptarea unui semnal din partea decidentilor politici de angajare in politici fiscale stabile si sustenabile pentru o crestere economica ce poate sa justifice reluarea creditarii economiei romanesti.

Pentru 2012, ALB a estimat o crestere a pietei de 10% – 15%.

„In primul trimestru din 2012, membrii ALB au finantat active in valoare totala de 255,3 milioane euro (92%), iar companiile neafiliate in valoare de 22 milioane euro (8%), astfel incat totalul contractelor semnate in aceasta perioada (dupa valoarea activelor finantate) de catre membrii ALB si companiile neafiliate insumeaza 277,3 milioane euro”, se arata in comunicatul Asociatiei Societatilor Financiare – ALB Romania.

Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca 16% (43,4 milioane euro) din total au vizat echipamentele, 7% (20,5 milioane euro) sectorul imobiliar si 77% (213,4 milioane euro) sectorul transporturilor.

Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 66% din total, urmat de sectorul companiilor captive cu 19,8% si de sectorul companiilor independente, cu 14,2%.

In [b]domeniul transporturilor[/b], evolutia finantarilor in primul trimestru din 2012 indica pastrarea unei ponderi relativ constante pe categorii de vehicule, dupa cum urmeaza: autoturismele detin o cota de 61%, vehiculele comerciale grele 27% si vehiculele comerciale usoare 12%.

In trimestrul I 2012 in cadrul finantarii [b]echipamentelor[/b] este interesant de mentionat faptul ca ponderea sectorului constructiilor este in crestere de la 17% la 25%, ponderea industriei metalurgice este de asemenea in crestere de la 8% la 18%, iar ponderea echipamentului agricol si a echipamentelor medicale este in scadere de la 20% la 16%, respectiv de la 15% la 4%, in timp ce finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta (5% industria de prelucrare a lemnului, 5% in domeniul echipamentelor IT si software) precum si alte domenii.

Perioada de criza 2009-2012 indica tendinte noi in finantarea [b]sectorului imobiliar[/b] din punct de vedere al ponderii pe categorii imobiliare. Se evidentiaza o crestere de la 2% la 56% a cladirilor cu destinatie hoteliera si de la 1% la 3% a finantarii cladirilor rezidentiale si a blocurilor de locuinte. In contrast cu aceasta s-au inregistrat scaderi in pondere ale finantarilor cladirilor industriale de la 45% la 6%, ale terenurilor de la 34% la 19% si a categoriei retail-outlet de la 1% la 0%. Finantarea cladirilor de birouri clasa A, B si C a pastrat o pondere constanta de 16%.

Clientii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (88%) din totalul finantarilor, urmati de persoanele fizice (11%) si de sectorul public (1%).

Spre deosebire de anul 2011, perioada cel mai des intalnita dupa durata contractelor de leasing este de 3-4 ani (25%) urmata de 4-5 ani (24%), 2-3 ani (21%), 1-2 ani (11%), 5-7 ani (8%), 1 an (6%) si 7-15 ani (5%). Aceasta ultima perioada este caracteristica finantarii sectorului imobiliar.

Valoarea bunurilor aflate in [b]procedura de reposesie[/b] se ridica la nivelul de 7% din portofoliul total al membrilor ALB. Durata medie a unui proces de executare silita a clientilor rau platnici care refuza sa returneze bunurile pe cale amiabila, este intre 6 si 9 luni conform estimarilor ALB.

ALB reprezinta conform statisticilor ALB si BNR 92% din piata de leasing financiar din Romania.

ALB este membra a Federatiei Europene a Asociatiilor Societatilor de Leasing – Leaseurope si coordoneaza Grupul de lucru CEE al Leaseurope prin Secretarul General.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se fac 150 de angajări
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se ...
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun