Gelin lasa in urma una dintre cele mai performante banci din sistem, a doua ca marime de pe piata locala, dupa Banca Comerciala Romana. BRD este totodata una din cele mai profitabile institutii de credit locale, concurand alaturi de BCR pentru pozitia de lider din acest punct de vedere, desi diferenta de active dintre cele doua institutii este de cel putin 30%.
Banca a continuat sa fie eficienta chiar si in timpul crizei, prin implementarea unor masuri de reducere a costurilor, pe mai multe segmente. BRD a incercat sa isi maximizeze castigurile in special reducand mult costurile. „Am oprit recrutarile de cateva luni”, a spus Gelin, precizand ca aceasta masura, impreuna cu altele, luate in vederea reducerii costurilor, „a condus la scaderea cheltuielilor cu cateva milioane de euro de la un an la altul”.
Eficientizarea nu va implica insa si o reducere a retelei bancare, in prezent a doua ca marime din tara, cu peste 900 de unitati.
In conditiile restrangerii creditarii, Gelin admite ca multe din unitatile deschise in ultimul timp vor intra pe profit mai tarziu decat prevedeau planurile bancii.
„Intr-adevar, in ultimii ani am extins foarte mult reteaua, potrivit modelului de business pe care il adoptasem inainte de criza. Toate unitatile deschise pana la finele lui 2007 au o rentabilitate destul de buna. In schimb, cele deschise catre finele lui 2008 vor fi rentabile in doi ani sau chiar doi ani si jumatate”, a spus Gelin.
In momentul in care o sucursala intarzie sa intre in rentabilitate, managementul intervine pentru ca activitatea acesteia sa se imbunatateasca, a spus Gelin.
Banca a lucrat totodata la consolidarea portofoliului, incercand sa isi ajute cat mai mult clientii corporate, prin reinnoirea liniilor de credit pe care acestia le accesasera, dar si prin restructurarea datoriilor.
Astfel, „zestrea” pe care Gelin o lasa noului conducator al bancii, Guy Poupet, este echitetata, conform celui mai recent bilant BRD, drept una din cele mai rentabile banci din sistem. La sfarsitul lui septembrie 2009, BRD obtinuse un profit net de 660 milioane de lei, in scadere cu 17% fata de cel din aceeasi perioada din 2008 si la diferenta de doar cateva milioane de lei de castigul BCR raportat la nivel de grup.
Ce planuri va pune la bataie noul sef executiv? Poupet a declarat ca, odata cu venirea sa la conducerea BRD SocGen, nu va exista nicio schimbare majora a strategiei BRD.
„Ca si pana acum, se va urmari o diminuare a impactului pe care criza il are asupra bancii. De asemenea, daca pana in prezent a existat o preocupare atat pentru calitatea riscului cat si pentru profit, in aceasta perioada va prima problema calitatii riscului”, a declarat cel care va prelua sefia BRD.
La finele primelor noua luni din 2009, Patrick Gelin a declarat ca nivelul creditelor neperformante ale bancii atinsese 8% din totalul portofoliului. Neperformantele nu afecteaza foarte tare castigurile bancii, in conditiile in care BRD s-a axat foarte tare, in ultimul timp, pe segmentul retail, pe creditarea de consum, care garanteaza o profitabilitate crescuta.
La nivelul sectorului retail, cel mai afectat pe fondul crizei a fost insa tocmai acest motor al cresterii castigurilor bancii. Prin urmare, lui Poupet ii va reveni sarcina de a gasi solutii auxiliare de plasare profitabila a banilor si in conditii minime de risc, asa incat bilantul bancii sa nu aiba prea mult de suferit. Mai ales in conditiile in care, pe fondul crizei, creditarea s-ar putea sa nu isi revina foarte curand.
In opinia lui Gelin, anul 2010 nu va veni cu schimbari importante pe partea de creditare. In opinia presedintelui BRD in exercitiu, singura cerere viabila pentru credite vine din partea statului.
Guy Poupet, 57 de ani, are o vechime de 34 de ani in cadrul Societe Generale, ocupand pozitii de top management in filiale ale bancii din Argentina, Senegal, Cehia si Egipt.
Gelin (64 de ani) este director general al bancii din 2001. In 2004, el a preluat si functia de presedinte al BRD. Cu peste 8 ani la conducerea bancii, Gelin este cel mai longeviv sef al BRD.