„In 99% din cazurile in care se va aplica legea va fi vorba de cineva care a luat un credit mare de la banca si exista in garantie un activ mare. Daca nu ramburseaza creditul, casa si terenul sunt vandute, iar banii merg la banca. Pentru asta nu e nevoie de o lege speciala. Legea va reprezenta un risc pentru ca va fi vazuta ca o oportunitate”, a spus van Groningen, citat de Mediafax.
„S-a vazut ca nici legea insolvabilitatii companiilor nu a functionat cum trebuie, pentru ca nici bancile, nici avocatii, nici clientii nu au experienta necesara. Trebuie proceduri rapide, trebuie scurtate termenele”, a adaugat van Groningen, care este si presedintele Raiffeisen Bank Romania.
Senatorii au adoptat marti o propunere legislativa privind insolventa persoanelor fizice, initiata de senatori PDL, dar care a fost sustinuta in plen de toate grupurile parlamentare.
Potrivit proiectului, debitorul care cu buna credinta a cerut si a acceptat deschiderea procedurii insolventei va putea fi descarcat total sau partial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, daca bunurile sale sunt insuficiente pentru plata intregii mase credale si daca instanta i-a acordat beneficiul scuzabilitatii.
Legea mai stabileste ca debitorul de buna credinta care, fie prin plan, fie prin plata anticipata, a acoperit un minimum de 75% din valoarea totala a creantelor acceptate in lista creditorilor, va beneficia de inchiderea anticipata a procedurii si de stergerea din toate registrele de publicitate si evidentele publice a consecintelor juridice ale insolventei.
Vicepresedintele ARB a explicat ca riscul asociat posibilitatii declararii in insolventa a unor debitori in conditiile unor proceduri care s-au dovedit greoaie va forta bancile sa creasca dobanzile la creditele de retail, in special ipotecare, pentru a acoperi riscul refinantarii.
„Astfel, cei care platesc, adica peste 90% din clientii persoane fizice, vor suferi pentru cei care nu platesc”, a conchis van Groningen.
Guvernul s-a pronuntat impotriva proiectului de lege promovat de doi senatori PDL, invocand probleme de legalitate. Actul normativ va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputatiilor, care este camera decizionala.