DailyBusiness.ro:
Noile masuri ale BNR care reglementeaza riscul de credit au primit critici din partea bancilor, care spun ca limiteaza creditarea. Reprezentanti ai BNR au mentionat ca este posibila o modificare a acestuia, dupa 3 luni de la aparitie (adica in ianuarie – n.r). Ce ar putea determina BNR sa isi modifice regulamentul?
Adrian Vasilescu : Este o atitudine normala, deoarece banca centrala reglementeaza piata bancara in functie de conditiile care apar la un moment dat, iar de la intrarea in vigoare a regulamentului, acum doua luni, si pana in prezent, au aparut modificari in piata. Trebuie sa intelegem insa ca dincolo de afirmatiile pe care le fac reprezentanti ai bancii centrale in privinta modificarii regulamentului, decizia este luata de Consiliul de Administratie al BNR.
DB: Mai concret, cum arata situatia sistemului bancar raportat la acum doua luni?
AV :Banci cu care „s-a luptat” BNR pentru ca au bagat prea mult carbune in locomotiva, ceea ce a dus creditarea in valuta la stadiul la care este acum, sunt in situatia in care isi restrang activitatea. Este un rezultat al faptului ca bancile mama si-au diminuat liniile de credit catre acestea, in conditiile in care cele mai multe din bancile locale sunt detinute de straini care se afla pe piete deja afectate de criza.
DB :Daca BNR ar schimba ceva din propriul regulament, unde credeti ca ar aparea modificarile?
AV: Sa luam rand pe rand prevederile regulamentului. Cred ca nicio banca nu ar putea cere ca acelea referitoare la riscul de dobanda sau la riscul valutar sa fie schimbate. Mai este prevederea legata de matrice, referitoare la riscul asociat clientului. Ea denota insa o ingrijorare referitoare la debitor, pe care bancile o impartasesc. Ce banca nu ar fi interesata, daca da un credit unui angajat al unei companii dintr-un stat afectat de criza sau unui lucrator la o societate ale carei perspective nu sunt bune?
DB: Prevederea referitoare la limitarea cresterilor anuale de venit la cel mult 20% fata de veniturile declarate la fisc in anul anterior ar putea fi modificata?
AV: Daca ar fi banci care ar face invocari legate de aceasta prevedere si de majorarea marjei de crestere, atunci as spune ca sunt neserioase. Ce banca nu vrea sa nu cunoasca nivelul actual al salariului debitorului si sa fie mintita in privinta posibilitatii de plata a acestuia? Banca centrala a promis, prin reprezentantii sai, ca va face o reanalizare a regulamentului. Dar se pune intrebarea cat va fi de semnificativa aceasta reanalizare. Bancile sunt prudente cu creditele din cauza incertitudinilor si a temerilor, nu pentru ca nu le permite regulamentul bancii centrale.
DB: Ce estimati pentru ponderea creditelor in lei si valuta in totalul creditelor, pentru 2009? Vor fi preponderente cele in lei?
AV: Sper ca va exista cel putin un echilibru intre cele doua tipuri de credite. Resursele vor fi mai multe in lei, deci sunt toate sansele sa se intample astfel. Acum bancile mama nu mai trimit bani, sau oricum, fluxul financiar s-a restrans. In aceste conditii, bancile locale nu mai au resurse pentru creditarea in valuta. Practic, pana in prezent, populatia Romaniei beneficia de credite din economisirea altor tari. Ca la o comanda, acestea s-au intors spre economisirea interna, deci resursele fiind mai multe in lei, sunt premise sa creasca si creditele in moneda nationala.
DB :Banca centrala a anuntat ca se pregateste sa treaca in rolul de creditor net al sistemului bancar. Ce va insemna aceasta?
AV: Trebuie spus in primul rand ca nu va fi vorba de o trecere brusca, ci va fi o perioada de tranzitie. Cand creditele pe care bancile si le vor furniza unele altora nu vor mai fi suficiente pentru a asigura activitatea normala a acestora, atunci va interveni banca centrala, in rolul de creditor de ultima instanta si va furniza lichiditate bancilor. Din pacate, in prezent exista banci care nu au fost grijulii pentru a avea titluri de stat ca sa aiba acces la facilitatea de credit al bancii centrale.
DB: Odata BNR intrata in rolul de creditor net pentru sistemul bancar, creditul in lei si-ar putea accentua cresterea?
AV: Da, acesta va avea o noua sansa. Odata devenita creditor net pentru sistem, banca centrala va putea acorda bancilor credite la nivelul dobanzii de politica monetara, deci rolul dobanzii pe piata bancara va creste foarte mult, in functie de aceasta urmand sa se orienteze si dobanzile creditelor bancare in lei. Luand in calcul nivelul rezonabil al dobanzii de politica monetara, pot spune ca noul rol al BNR va fi benefic pentru creditul in lei.
DB: Ce impact credeti ca va avea noua ordonanta de urgenta a guvernului, privind protectia consumatorului de credite?
AV: Fara a comenta impactul, as vrea sa reamintesc faptul ca Romania nu a avut pana in prezent o reglementare prin lege care sa rezolve problema consumatorului de bani. Banca Nationala si-a asumat initial rolul de supraveghere a pietei creditelor de bunavoie si pentru ca era o problema vitala, dar nu avea o prerogativa prin care sa si sanctioneze abaterile. Actiunea BNR era mai degraba in plan moral si piata asculta interventiile sale pentru ca era vorba de banca centrala, cu autoritatea pe care o are. Ordonanta Executivului a aparut, din pacate, ca si alte reglementari, dupa ce semnalul a fost tras de Uniunea Europeana. Ea reprezinta o aliniere la reglementarile impuse de UE. Potrivit directivelor europene, protectia consumatorului de bani trebuie asigurata de aceeasi institutie care asigura protectia consumatorului in orice domeniu.