- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii care primesc cel puţin 1.000 de lei de la stat până la finalul anului 2024. Când intră banii pe card

24 Oct, 19:29 • Cornel Ghimeșan
Fermierii români care au fost afectați de seceta severă (între septembrie 2023 și august 2024) vor beneficia de un ajutor financiar de câte 1.000 de lei pe hectar, până la data de 31 decembrie 2024, aprobat de Comisia Europeană.
Românii care primesc cel puţin 1.000 de lei de la stat până la finalul anului 2024. Când intră banii pe card

Comisia Europeană a aprobat un ajutor financiar intermediat de stat în valoare de două miliarde de lei pentru fermierii afectaţi de seceta severă între septembrie 2023 și august 2024, fenomen care a avut un impact major asupra agriculturii, afectând recoltele de grâu, porumb, rapiță și altele. Schema se aplică pentru 39 de tipuri de culturi, printre care grâul, orzul, ovăzul, rapița, floarea-soarelui și porumbul, iar banii vor fi distribuiţi fermierilor care demonstrează pierderi de cel puțin 30% din culturi. Sprijin vine sub formă de granturi directe și are ca scop compensarea pierderilor suferite din cauza condițiilor meteo extreme, scrie Capital.

Bani de stat pentru fermierii români afectaţi de secetă

Astfel, fermierii pot primi până la 1.000 de lei pentru fiecare hectar de teren agricol dacă au pierdut toată recolta (100%). Totuși, suma nu va acoperi mai mult de 30% din costurile pe care le au fermierii, iar ajutorul financiar va fi acordat până la 31 decembrie 2024.

Citeşte şi: Românii, despăgubiți dacă vacanțele le sunt distruse de vreme! Propunerea bombă a ministrului Turismului

Pe lângă ajutorul pentru secetă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acordă și subvenții pentru motorina folosită în agricultură. Suma totală pentru acest sprijin este de 239,1 milioane lei și acoperă perioada aprilie – iunie 2024 (al doilea trimestru al anului 2024), iar plata se face conform unor legi și ordine guvernamentale. Motorina subvenționată este destinată atât sectorului vegetal, cât și celui zootehnic și de îmbunătățiri funciare.

Citeşte şi: Ministrul Agriculturii avertizează despre plafonarea adaosului comercial la produsele procesate. Decizii cruciale în joc. „Nu vreau să ne grăbim”

„Faţă de anii trecuţi, noutatea este că şi fermierii care au fost în control pe teren îşi vor primi banii, pentru că sistemul informatic este într-un stadiu atât de avansat încât dosarele fermierilor controlaţi în teren pot fi şi ele finalizate. În anii precedenţi era mai greu să introducem rezultatele controlului pe teren în sistem, dar acum sistemul a fost pregătit din timp, aşa că suntem pe calea cât se poate de bună”, a spus șeful APIA Harghita, Haschi Andras.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult