1.500 de euro de la stat – de acești bani vor beneficia peste 25.000 de cultivatori de roșii. În 2023, aproximativ 22.000 de legumicultori au beneficiat de ajutorul de minimis, anul acesta numărul celor înscriși depășind 25.000. Bugetul alocat măsurii de sprijin este de 33,69 milioane de euro.
Ministrul Florin Barbu este de părere că succesul programului se datorează modificărilor aduse, în special aceleia referitoare la acordarea a 50% din valoarea ajutorului încă de la început, pentru înființarea culturilor.
”Și anul acesta este un record. Anul trecut am avut 22.600 de dosare depuse pe programul tomata în spații protejate, anul acesta s-au depus 25.600 de dosare. Suntem într-o creștere accentuată și încurajarea vine și din momentul în care am speculat cadrul Ucraina și am putut da fermierilor o sumă de 1.500 de euro pentru a-și înființa culturile, iar diferența de 1.500 de euro o vom da în luna septembrie, atunci când vor demonstra cu facturi de valorificare”, a precizat Barbu, într-un interviu la Prima News.
Ministrul a dat încă o veste bună, aceea că, începând cu anul 2025, Programul Tomata se va extinde și la alte legume, cu condiția ca jumătate din suprafață să fie cultivată cu tomate.
Citeste si Subvenții APIA 2024! Peste 20.000 de fermieri riscă să rămână fără ajutorul de la stat
Ministrul Florin Barbu a precizat că Programul Tomata pentru Ciclul I se va derula în două etape. Prima tranșă de bani – 1.500 de euro – vor intra în conturile beneficiarilor până pe 30 iunie. Ajutorul de stat va fi acordat pe Cadrul Ucraina, nu ca ajutor de minimis, cum va fi plătită diferența de bani până la 3.000 de euro.
În Programul Tomata se pot înscrie atât persoane fizice, cât și juridice. Pentru a fi eligibile, entitățile trebuie ”să nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, sau, în cazul persoanei fizice, să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat”.
Citeste si Categoria de fermieri care primește 230 de euro GRATIS! Tot ce trebuie să faci pentru a încasa banii
Schimbările urmează să fie aplicate din 2025, după ce vor fi agreate cu producătorii.
”Programul Tomata (cu 3.o00 de euro) dacă aveți un singur solar de 1000 de metri pătrați, în cazul în care aveți 3.000 de metri pătrați primiți pe fiecare 1.000 de metri pătrați câte 1.500 de euro, adică 4.500 de euro”, a anunțat ministrul Agriculturii.