Programul „Rabla pentru Sobe” debutează pe 31 martie 2025, oferind primăriilor din 900 de comune montane posibilitatea de a accesa fonduri pentru achiziționarea de sobe eficiente energetic. Guvernul pune la dispoziție un buget de 500 de milioane de lei, iar fiecare sobă poate beneficia de un sprijin financiar de până la 10.000 de lei, acoperind 70% din costuri. Scopul acestui program este îmbunătățirea confortului termic în gospodării, reducerea consumului de lemn și protejarea pădurilor din România, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Programul Rabla 2025. Mircea Fechet a făcut anunțul: „O să dau o veste bună românilor”. Cât ar putea să crească valoarea tichetelor
Începând cu 31 martie, ora 10:00, primăriile din localitățile eligibile pot depune cereri pentru finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Fiecare primărie poate accesa până la 560.000 de lei, bani care vor fi distribuiți locuitorilor interesați de achiziționarea unor sobe performante. Oficialii estimează că acest program va sprijini finanțarea a 50.000 de sobe moderne, care vor contribui la un consum redus de lemn și la reducerea emisiilor poluante.
Florin Bănică, președintele AFM, a declarat că programul are dublu beneficiu: atât pentru mediu, cât și pentru gospodăriile din zonele de munte.
„Fiecare primărie de comună va accesa, prin programul Rabla pentru Sobe, până la 560.000 de lei, bani ce vor ajunge la oamenii care locuiesc în cele aproximativ 900 localităţi din zonele de munte din ţara noastră. Estimăm finanţarea a aproximativ 50.000 de sobe cu maximum 10.000 de lei. Programul promovat de AFM are beneficii atât asupra mediului, având în vedere că sobele moderne consumă mai puţin lemn şi asigură o ardere mai eficientă, cât şi pentru gospodăriile care vor avea un confort termic mult mai bun”, a precizat, joi, preşedintele AFM, Florin Bănică, citat într-un comunicat de presă.
Programul este destinat comunităților montane din cele 27 de județe eligibile, conform Legii Muntelui nr. 197/2018. După ce primăriile finalizează contractele cu AFM, vor fi publicate listele cu unitățile administrativ-teritoriale care au obținut finanțare. Ulterior, va fi deschisă și sesiunea de înscriere pentru persoanele fizice care doresc să primească sprijin pentru achiziția sobelor.
Prin acest program, românii din zonele de munte vor putea beneficia de sobe cu un consum redus de lemn și o eficiență sporită în încălzirea locuințelor. Pe lângă economiile semnificative la combustibil, aceste echipamente moderne vor contribui și la reducerea defrișărilor ilegale și la protejarea pădurilor.
„Conturile create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile şi pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanţii unităţi administrativ-teritoriale. După încheierea contractelor de delegare dintre Administraţia Fondului pentru Mediu şi unităţile administrativ-teritoriale şi publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile, care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunţul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanţii persoane fizice şi a sumelor alocate”, a mai transmis AFM.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța acestui program.
„Rabla pentru sobe înseamnă mai puţine lemne puse pe foc în timpul iernii, înseamnă aşadar o economie şi o presiune mai mică pusă pe pădurile României, dar înseamnă, în acelaşi timp şi un mediu mai curat.”
Primăriile trebuie să depună cererile și documentația necesară prin intermediul platformei AFM până la data de 11 aprilie 2025. După încheierea contractelor cu unitățile administrativ-teritoriale, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii pentru solicitanții persoane fizice, care vor putea selecta dintr-o listă de sobe eficiente aprobate. Instalarea acestor echipamente trebuie realizată de firme autorizate, pentru a garanta respectarea standardelor de siguranță și eficiență.
Te-ar mai putea interesa și: Rabla pentru sobe 2025. Aproximativ 50.000 de familii pot beneficia de acest program. De când se pot depune actele