Mai sunt doar 20 de zile până când războiul dintre Rusia și Ucraina ajunge la un an, iar în tot acest timp România a sprijinit ucrainenii care au fost nevoiți să fugă din calea războiului. În tot acest timp, țara noastră a cheltuit peste 100 de milioane de euro pe cazarea și hrana ucrainenilor.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene finanțează, prin Programul Operațional Capital Uman, decontarea cheltuielilor pentru satisfacerea nevoilor de bază și sprijinul persoanelor strămutate provenite din zona conflictului armat din Ucraina. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează apelul non-competitiv.
„Sprijin pentru cetățenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina”, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, pentru decontarea cheltuielilor efectuate de statul român pentru sprijinirea persoanelor refugiate din zona conflictului militar din Ucraina.
Banii vor fi decontați de la Uniunea Europeană. Mai mult, apelul va fi lansat luni, 6 ianuarie.
Ai mai putea citi: Inflația din România ar fi mult mai mare decât se credea! Florin Cîțu iese la rampă cu noi detalii
„În permanență de la izbucnirea conflictului, România a acționat sub spiritul solidarității, solidaritate care continuă să rămână un element constant în lista noastră de priorități. Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni și mulți dintre ei au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României, fie că ne gândim la hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, sau servicii medicale. Prin Programul Operațional Capital Uman, statul român poate deconta, pe bază de cost unitar, o parte a cheltuielilor pentru nevoile de bază.
În acest sens avem alocat un buget de aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri europene. Am găsit posibilitatea acordării acestei finanțări în urma unui demers comun cu autoritățile de management pentru identificarea posibilităților concrete de finanțare din fonduri europene a cheltuielilor efectuate pentru sprijinul refugiaților din Ucraina, fără a afecta proiectele aflate în implementare”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Apelul de propuneri de proiecte este de tip non-competitiv. Acesta are termen limită de depunere destinat regiunilor mai puțin dezvoltate din Nord‐Est, Sud‐Est, Sud‐Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Vest, Centru.
Ai mai putea citi: Planuri record ale Guvernului! Vouchere în valoare de 5 salarii minime pentru o categorie de români