- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

103 mine maritime în Marea Neagră. Litoralul românesc, front comun de război

23 Jul, 20:12 • Bumbeneci Diana
Forțele Navale Române au reușit să identifice 103 mine marine. Marea Neagră devine tot mai periculoasă
103 mine maritime în Marea Neagră. Litoralul românesc, front comun de război

Marea Neagră este spațiul pentru tot mai multe mine marine, un număr mare de turiști fiind puși în pericol în sezonul estival. Jurnalistul Antena 3 CNN, Radu Tudor, anunță că, până acum, 103 mine maritime au fost neutralizate în bazinul Mării Negre, iar minele ar putea să apară și în perioada următoare având în vedere conflictul dintre Rusia și Ucraina care nu pare să se termine prea curând.

Citește și: Cât a ajuns să câștige un salvamar pe litoralul românesc. Venituri în batjocură primite în 2024

”Conform unor surse oficiale, până la 15 iulie 2024, au fost confirmate și neutralizate 103 mine maritime în bazinul Mării Negre.

Statistica arată în felul următor :

5 mine au fost neutralizate de Forțele Navale Române
5 mine neutralizate de Forțele Navale Turce
5 mine neutralizate de Forțele Navale Bulgare
84 de mine neutralizate de Ucraina
1 mină neutralizată de Georgia
3 mine neutralizare de Rusia

mine marine
mine marine

România a semnat, pe 11 ianuarie, la Istanbul, Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Black Sea Task Group), cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România şi Turcia.

Misiunea comună vizează pentru curățarea Mării Negre de mine şi asigurarea securității transportului maritim, inclusiv pentru navele care transportă cereale ucrainene.

Cele trei ţări vor contribui fiecare la această inițiativă cu o navă de deminare şi cu o navă de comandă şi control, care vor naviga pentru cel puţin două perioade de 15 zile.

Comanda grupării operative MCM Black Sea va fi asigurată, pentru următoarele șase luni, de Forţele Navale ale Turciei, care participă cu nava de sprijin logistic A-574 Gungor Durmuş, nava comandant, şi vânătorul de mine M-270 Akcay, cărora li se alătură vânătorul de mine M-33 Struma din partea Forţelor Navale ale Bulgariei şi dragorul maritim 30 ”Sublocotenent Alexandru Axente”. Echipajul dragorului maritim 30 este format din 74 de militari şi este comandat de locotenent-comandorul Ioan Moldovan”, scrie Radu Tudor pe blogul personal.

Vezi și: Porumbul fiert, aliment de lux pe litoralul românesc! Cât costă o singură porție în 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult