este prima companie românească listată la Wall Street și deține cea mai mare piață de capital. De la începutul anului, acțiunile sale au înregistrat o scădere de 0,3% dintr-o valoare de piață de 13,4 miliarde de dolari. În același timp, indicele Nasdaq Composite, care include companii de top din Statele Unite ale Americii, a înregistrat o creștere de 9%.
Compania românească este deținută de Daniel Dineș, care se clasează pe locul cinci în topul celor mai bogați oameni din România. El este cofondator al unei afaceri ce furnizează servicii bazate pe automatizarea proceselor, facilitând construirea, implementarea și gestionarea roboților software care imită interacțiunile umane cu sistemele și software-ul digital.
Vezi și: TOP 10 cei mai bogați români! Frații Dedeman, Daniel Dines și Ion Țiriac conduc clasamentul în 2023
Există posibilitatea ca sediul UiPath să fie vândut. La mai bine de 5 ani de la achiziționarea clădirii de către Fondul american de investiții Cerberus Capital Management și Revetas Capital, aceștia au primit oferte pentru vânzarea complexului de birouri The Landmark din zona centrală a Capitalei, sediul UiPath în România.
Una dintre oferte pare să fi fost depusă de Uniqa Real Estate Management, compania care administrează activele imobiliare ale asigurătorului austriac Uniqa. Menționăm că în 2020, Cerberus și Revetas au încercat să vândă The Landmark, sediul companiei, dar la un preț care nu a atras potențiali cumpărători. Acum, suma solicitată a fost redusă semnificativ, situându-se la peste 60 de milioane de euro.
La ora actuală, Daniel Dineș are 52 de ani și o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari. Nu mereu a fost așa. Acum aproximativ 3 decenii, Daniel era un tânăr simplu, din Onești, care terminase Facultatea de Matematică-Informatică în 1997 și care nu avea cum să știe că viața sa va lua o astfel de întorsătură.
„Facultatea m-a dezamăgit, stilul, profesorii, nu prea am fost la facultate. Un lucru comun pentru mulţi din generaţia mea. Mi-a plăcut mai mult liceul. Într-o zi, un coleg mi-a zis că se angajase ca programator şi lua 300 de dolari pe lună. Eu cred că trăiam cu 30 de dolari pe lună atunci.
Aşa că m-am apucat să învăţ, am petrecut toată vara studiind un limbaj de programare după ce am făcut rost de o carte. După câteva luni m-am angajat la o firmă care nu avea destule calculatoare. Aşa că lucram noaptea, de la 8 seara, pe un calculator de la ei. A fost plăcerea vieţii mele. Era un calculator puternic pentru perioada aceea, a fost jucăria mea timp de şase luni. Îmi puneam muzică, eram singur, studiam, lucram”, spunea Daniel Dineș pentru ZF.
Poți citi și: Daniel Dines, fondator UiPath: „Întotdeauna am avut sindromul impostorului. Mereu sunt cu gândul la asta”