Grupul grec PPC Romania, care a preluat afacerile Enel, a scos la licitație în SICAP un contract de 75 de milioane lei pentru achiziția de 150.000 de contoare inteligente care să fie montate consumatorilor din Banat, sudul Munteniei și Dobrogea, potrivit economedia.ro.
Te-ar putea interesa și: România va avea 1,7 milioane de contoare inteligente până la finalul anului. Anunțul făcut de Reţele Electrice
foto: contoare inteligente
Fiecare contor ar avea prețul în jurul a 2.000 de lei. Costul va fi apoi recuperat etapizat din factura la curent a consumatorilor.
Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice, a subliniat importanța contoarelor inteligente în crearea unei rețele de distribuție reziliente și moderne.
„Contoarele inteligente stau la baza unei rețele de distribuție reziliente, pentru că reprezintă senzorii pe care îi avem la nivelul rețelelor de joasă tensiune pentru a putea gestiona eficient fluxurile energetice, a avea în permanență o reprezentare corectă și în timp real a funcționării rețelei.
Mai mult, integrarea contoarelor inteligente ne permite să dezvoltăm și să oferim suport pentru noi servicii de piață, cum ar fi flexibilitatea, integrarea producției descentralizate și a stocării de energie, elemente cheie în construirea unei rețele moderne și sustenabile.
Prin angajamentul nostru de a instala un contor inteligent la fiecare client, indiferent dacă acesta este consumator, producător sau prosumator, ne asumăm un rol esențial în avansarea tranziției energetice în România prin crearea unui sistem energetic adaptabil la cerințele viitoare”, a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.
Contoarele inteligente reprezintă o avansare tehnologică în domeniul măsurării consumului de energie electrică și jumătate dintre acestea vor ajunge în Banat (aproximativ 74.000).
Contractul este pe doi ani, iar ofertele se deschid în 11 septembrie.
“Contoarele inteligente reprezintă o generație modernă de aparate de măsură, care înlocuiesc treptat generațiile vechi de contoare, conform planurilor aprobate de către ANRE. Această înlocuire nu presupune costuri suplimentare pentru clienți.
Atunci când contorul inteligent e parte integrantă dintr-un sistem de măsurare inteligentă și comunică activ cu sistemul central, clienții au parte de numeroase beneficii, unul dintre ele fiind faptul că nu mai este necesară transmiterea indexului, iar facturile reflectă consumul real”, explică Rețele Electrice.
Te-ar putea interesa și: Achiziție importantă: grecii de la PPC cumpără sute de mii de contoare inteligente la Enel România