A fost aprobată schema de ajutor de stat pentru producătorii de materiale de construcții. Ea se va numi „Construct Plus” și se va derula în perioada 2023 – 2026, susținută de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Programul va avea un buget total de 600 milioane de euro, mai exact, 150 milioane de euro anual, sumă asigurată din bugetul de stat, informează profit.ro.
Numărul total estimat al companiilor care urmează să beneficieze de ajutorul de la stat este de 30. Ajutoarele vor fi acordate în funcție de tipurile de investiții, de ajutorul maxim acordat pentru fiecare regiune și de mărimea firmei. Sumele vor putea fi acordate doar pentru o parte din județul Ilfov, dar nu și pentru municipiul București. Banii vor fi acordați pentru investițiile în active corporale și necorporale legate de demararea unei unități prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate. De asemenea, schema de ajutor va fi sprijinită prin investiția inițială pentru o nouă activitate economică circumscrisă obiectivelor schemei.
Citește și despre: Producătorii din Brașov își vând singuri marfa! Se bucură de legume și fructe de primă mână datorită sistemului de succes implementat
Sprijinul financiar pentru producătorii de materiale de construcții este nerambursabil și este de maximum 50 milioane de euro. Totodată, beneficiarii nu pot obține mai mult de 75% din valoarea investiției, dar intensitatea maximă a ajutoarelor de stat, conform Hărții Regionale pentru România, nu poate fi depășită.
Producătorii de materiale de construcții trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile totale ale proiectului de investiție, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public, din resurse proprii. Investiția pentru care este primit ajutorul trebuie menținută în regiunea beneficiară pentru o perioadă de cel puțin 5 ani sau, în cazul IMM-urilor, de cel puțin 3 ani de la finalizarea investițiilor.
Condiția nu împiedică înlocuirea unei instalații sau a unui echipament care a devenit depășit sau care a fost distrus în această perioadă. Activitatea economică trebuie să fie menținută în regiunea în cauză pentru perioada minimă relevantă. Radu Oprea a anunțat că OUG privind Programul Construct Plus a fost aprobată.
„Ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea şi finanţarea programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii, Programul Construct Plus, a fost astăzi aprobată în şedinţa de Guvern.
A fost în primă lectură în prima şedinţă de Guvern a Cabinetului Ciolacu, am făcut atunci o prezentare în care am spus de ce este necesară o astfel de schemă de ajutor de stat, pentru că astăzi importăm 8,2 miliarde euro materiale de construcţii pentru toate lucrările pe care le avem în operă, fie că vorbim despre marile proiecte de investiţii, fie că vorbim despre proiectele prin ‘Anghel Saligny’ sau construcţiile private”, a declarat Oprea, într-o conferinţă de presă, după şedinţa de Guvern.
Radu Oprea a afirmat că Executivul încearcă să echilibreze balanța comercială în domeniul construcțiilor. Totodată, Guvernul își dorește să dezvolte noi capacități de producție în zonele defavorizate, să stimuleze proprietatea intelectuală și să sprijine achiziția de licențe, astfel încât constructorii români să fie mult mai implicați în partea de cercetare și dezvoltare pe materiale noi.
„Ceea ce ştim este că poate să crească producţia de materiale de construcţii cu cel puţin 10%, iar aceasta se traduce printr-o sporire cu 500 de milioane de euro a producţiei din România şi este o ţintă de cel puţin 20.000 de locuri de muncă, pe cifrele macroeconomice”, a menţionat el.