- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

150 milioane de euro anual pentru producătorii de materiale de construcții! Programul Construct Plus a fost aprobat. DOCUMENT

07 Jul, 16:59 • Lupu Alexandra
Producătorii de materiale de construcții vor primi ajutor de 150 milioane de euro anual de la Guvern. Programul Construct Plus a fost aprobat.
150 milioane de euro anual pentru producătorii de materiale de construcții! Programul Construct Plus a fost aprobat. DOCUMENT

A fost aprobată schema de ajutor de stat pentru producătorii de materiale de construcții. Ea se va numi „Construct Plus” și se va derula în perioada 2023 – 2026, susținută de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Programul va avea un buget total de 600 milioane de euro, mai exact, 150 milioane de euro anual, sumă asigurată din bugetul de stat, informează profit.ro.

Bani pentru producătorii de materiale de construcții

Numărul total estimat al companiilor care urmează să beneficieze de ajutorul de la stat este de 30. Ajutoarele vor fi acordate în funcție de tipurile de investiții, de ajutorul maxim acordat pentru fiecare regiune și de mărimea firmei. Sumele vor putea fi acordate doar pentru o parte din județul Ilfov, dar nu și pentru municipiul București. Banii vor fi acordați pentru investițiile în active corporale și necorporale legate de demararea unei unități prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate. De asemenea, schema de ajutor va fi sprijinită prin investiția inițială pentru o nouă activitate economică circumscrisă obiectivelor schemei.

Citește și despre: Producătorii din Brașov își vând singuri marfa! Se bucură de legume și fructe de primă mână datorită sistemului de succes implementat

Sprijinul financiar pentru producătorii de materiale de construcții este nerambursabil și este de maximum 50 milioane de euro. Totodată, beneficiarii nu pot obține mai mult de 75% din valoarea investiției, dar intensitatea maximă a ajutoarelor de stat, conform Hărții Regionale pentru România, nu poate fi depășită.

Producătorii de materiale de construcții trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile totale ale proiectului de investiție, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public, din resurse proprii. Investiția pentru care este primit ajutorul trebuie menținută în regiunea beneficiară pentru o perioadă de cel puțin 5 ani sau, în cazul IMM-urilor, de cel puțin 3 ani de la finalizarea investițiilor.

Construcții
Construcții

Condiția nu împiedică înlocuirea unei instalații sau a unui echipament care a devenit depășit sau care a fost distrus în această perioadă. Activitatea economică trebuie să fie menținută în regiunea în cauză pentru perioada minimă relevantă. Radu Oprea a anunțat că OUG privind Programul Construct Plus a fost aprobată.

„Ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea şi finanţarea programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii, Programul Construct Plus, a fost astăzi aprobată în şedinţa de Guvern.

A fost în primă lectură în prima şedinţă de Guvern a Cabinetului Ciolacu, am făcut atunci o prezentare în care am spus de ce este necesară o astfel de schemă de ajutor de stat, pentru că astăzi importăm 8,2 miliarde euro materiale de construcţii pentru toate lucrările pe care le avem în operă, fie că vorbim despre marile proiecte de investiţii, fie că vorbim despre proiectele prin ‘Anghel Saligny’ sau construcţiile private”, a declarat Oprea, într-o conferinţă de presă, după şedinţa de Guvern.

Radu Oprea a afirmat că Executivul încearcă să echilibreze balanța comercială în domeniul construcțiilor. Totodată, Guvernul își dorește să dezvolte noi capacități de producție în zonele defavorizate, să stimuleze proprietatea intelectuală și să sprijine achiziția de licențe, astfel încât constructorii români să fie mult mai implicați în partea de cercetare și dezvoltare pe materiale noi.

„Ceea ce ştim este că poate să crească producţia de materiale de construcţii cu cel puţin 10%, iar aceasta se traduce printr-o sporire cu 500 de milioane de euro a producţiei din România şi este o ţintă de cel puţin 20.000 de locuri de muncă, pe cifrele macroeconomice”, a menţionat el.

Vezi și: Producția și consumul de cărbune continuă să crească puternic în UE. România se află pe locul 5 în clasamentul UE al producătorilor de lignit

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...